plny-hrniec_transparent_negativ.png

100-ročný recept na najlepší DOMÁCI CHLEBÍK: Originál od vychýreného račianskeho pekára!

Fantastický recept na domáci zemiakový chlieb od vychýreného Račiankseho pekára, ktorý sa pečením chleba venuje 60 rokov. 

Fantastický recept na domáci zemiakový chlieb od vychýreného Račiankseho pekára podľa 100-ročného receptu.

 

 

Potrebujeme:

750 gramov hladkej múky extra špeciál 00 + múka na podsypanie

250 gramov v šupke uvarených zemiakov

2 čajové lyžičky soli

21 gramov čerstvého droždia

1 čajová lyžička cukru kryštál

1 polievková lyžica celej rasce

3 polievkové lyžice slnečnicového oleja

1 polievková lyžica bieleho octa

450 ml vlažnej vody

Postup:

Do misky preosejeme múku, pridáme soľ a premiešame.

 

 

Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme, nastrúhame na jemnom strúhadle a pridáme ich do priehlbinky v múke.

Na zemiaky rozdrobíme čerstvé droždie, posypeme cukrom kryštál.

Zalejeme časťou vlažnej vody, údaj o množstve vody je len orientačný, závisí od kvality múky, koľko je schopná prijaťvody a múčnatosti zemiakov.

Necháme vykysnúť kvások – asi 15 minút.

 

 

Ked kvások vykysne, zľahka ho začneme premiešavať s múkou za pridania octu a oleja.

Pridáme celý kmín.

Rukami dôkladne spracujeme zmes na hladké polomäkké pružné lesklé cesto.

Pretože vplyvom zemiakov cesto bolo dosť riedke, musíme pridať ešte múku, kým dosiahneme potrebnú konzistenciu.

 

 

Vrch posypeme múkou i spodok, prikryjeme cesto čistou utierkou.

Necháme na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu – asi 1 hodinu.

Cesto vyklopíme pomúčenými rukami na pomúčenú dosku.

Len zľahka vytvarujeme guľatý bochník, neprepracovávame ho, ako zvykneme, aby sa nevytlačili bubliny z cesta.

Pomúčenými rukami ho jemne preložíme na múkou vysypaný pečiaci papier na plechu.

Necháme ho ešte 15 minút podkysnúť.

 

 

Pečieme v trúbe prvých 10 minút na funkcii dolný a horný ohrev s ventilátorom pri teplote 225 stupňov C a 50 minút pri teplote 190 stupňov C.

Na spodok trúby dáme malý kastrólik s horúcou vodou.

 

 

Upečený chlieb dáme vychladnúť na mriežku, tentokrát ho nepotierame vodou vôbec.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes