plny-hrniec_transparent_negativ.png

Výroba tohto domáceho syra vám zaberie len chvíľu: Chutí lepšie, ako syr z obchodu!

Čím ďalej tým viac ľudí sa zameriava na čerstvú domácu stravu.

 

 

Nie je problém uvariť akékoľvek jedlo, upiecť domáci chlieb a teraz môžete mať celkom jednoducho aj svoj vlastný domáci syr.

Stačí postupovať podľa tohto overeného receptu z Cocina fácil con MJ.

 

 

Recept na vynikajúci domáci hrnčekový chlebík nájdete TU 

Potrebujeme:

1,5 l čersvého pasterizovaného mlieka (kravského)

45 ml citrónovej šťavy (približne 1 veľký citrón)

teplomer

Postup:

 

 

Mlieko si nalejeme do hrnca a dáme na sporák.

Ponoríme doňho teplomer.

Budeme ho zohrievať až kým nedosiahne teplotu 90 °C.

 

 

Keď dosiahne mlieko túto teplotu, okamžite sporák vypneme.

Teraz pridáme citrónovú šťavu.

Dobre premiešame.

 

 

A necháme stáť pol hodinu pod pokrievkou.

Medzitým si pripravíme sitko, ktoré ešte prekryjeme gázou alebo bavlnenou utierkou.

Obsah hrnca vylejeme do sitka a precedíme.

 

 

Môžeme pridať obľúbené bylinky, soľ a pod.

Vodu zlejeme a syr necháme v sitku nad miskou odpočívať 6 hodín v chladničke.

Potom si zoberieme malú plastovú misku.

 

 

Vložíme do kríža 2 prúžky papiera na pečenie, aby sa nám syr následne ľahšie vyberal.

Natlačíme ho do misky.

Potom ho pomocou tanierika a prúžkou papiera vyklopíme.

 

 

Vďaka miske bude mať syr pekný tvar.

Syr vydrží v chladničke čerstvý až 3 dni.

Prajeme dobrú chuť!

Video návod:

 

Ešte jednoduchší recept z mlieka a vajec

Jednoduchšou alternatívou je takzvaná hrudka, ktorú si pripravíte pomerne jednoducho podľa tohto receptu z portálu newsy.

Hrudka je syr vyrobený z vajec a mlieka.

 

 

Na Slovensku sa pripravuje tradične okolo Veľkej noci.

Jeho príprava nie je vôbec náročná a je veľmi rýchla.

 

 

Naučte sa, ako na to.

Recept na domáci syr

 

 

Na prípravu takéhoto syra budete potrebovať prísady z nižšie uvedeného zoznamu.

Ingrediencie:

1 liter mlieka 3,2%

1 šálka smotany 30%

3 vajcia

 

 

2 lyžičky soli

Príprava:

Nalejte mlieko do hrnca a pridajte dve lyžičky soli.

 

 

Premiešajte a pomaly priveďte do varu.

Medzitým si v samostatnej miske zmiešajte vajíčka so smotanou.

 

 

Nezabudnite mlieko každú chvíľu premiešať, pretože sa neustále zahrieva.

 

 

Potom za intenzívneho miešania mlieka do neho nalejte zmes vajec a smotany.

Pokračujte v zahrievaní asi 8 minút, kým sa nevyzráža srvátka.

Odložte vychladnúť – syr bude vďaka tomu nadýchanejší.

Veľké sitko vysteľte gázou.

Obsah hrnca vylejte na gázu, zabaľte a vytlačte tekutinu.

Vložte gázu do nádoby, prikryte ju tanierom a zatlačte niečím ťažkým – dobre poslúži dóza naplnená vodou (a nezabudnite ju uzavrieť!).

Celé to dajte aspoň na pár hodín do chladničky.

 

 

A hotovo.

Takto pripravený syr sa dá hneď krájať a konzumovať.

Dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes