Úžasný recept na domáci syr, ktorý je nielen fantasticky chutný a jemný, ale viete ho pripraviť doslova za pár minút. Najdlhšie trvá, kým syr stečie a získa správnu konzistenciu. Srvátku zo syra určite nevyhadzujte, je vynikajúca napríklad do kysnutého cesta.
Potrebujeme:
1 liter plnotučné mlieko najlepšie z mliekomatu
1⁄2 kus plnotučný hrudkový tvaroh – ja som dala bánovecký (tvaroh nesmie byť príliš suchý)
1 polievková lyžica citrónová šťava
1 čajová lyžička soľ
1⁄2 čajová lyžička sódy bicarbóny
1 polievková lyžica maslo
Postup:
Tvaroh si rozdrobíme a zalejeme mliekom, zohrievame skoro do bodu varu.
Odstavíme a pridáme citrónovú šťavu.
Tvaroh s mliekom sa nám zrazí, scedíme cez utierku.
Maslo rozpustíme, pridáme tvaroh a miešame kým sa nezačne rozpúšťať.
Osolíme, pridáme sódu a miešame.
Dáme do vhodnej nádoby a necháme odležať 24 hod. v chlade a v suchu.
Tvaroh môžete ochutiť soľou a bylinkami.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Recept na domáci tavený syr
Vynikajúci recept z youtube. A už nemusíte kupovať žiadne nátierky z obchodu.
Potrebujeme:
400 g prírodného tvarohu
80 g masla
1 vajce
1/2 ČL soli
1/2 ČL cukru
1/2 ČL jedlej sódy
Postup:
Tvaroh si dáme do misky, pridáme vajce, cukor, jedlú sódu, zmäknuté maslo a všetko spolu vymixujeme tyčovým mixérom kým nevznikne hladká hmota. Do hrnca nalejeme vodu a dáme zovrieť. Nad to do misky do parného kúpeľa dáme pripravenú tvarohovú hmotu. Varíme za stáleho miešania. Syrovú hmotu nalejte do misiek.
Ak chcete získať syr s príchuťou byliniek, môžete doňho nasekať napríklad čerstvý kôpor, alebo pažítku. Potom nechajte syr úplne vychladnúť. Vložte do chladničky a nechajte zachladiť. Natrite na chleba a vychutnávajte. Prajeme dobrú chuť!