Ak máte doma 1 liter mlieka, tvaroh a pol citróna, môžete si urobiť najlepší domáci syr: Môžete ho aj predávať, taký je výborný!

Úžasný recept na domáci syr, ktorý je nielen fantasticky chutný a jemný, ale viete ho pripraviť doslova za pár minút. Najdlhšie trvá, kým syr stečie a získa správnu konzistenciu. Srvátku zo syra určite nevyhadzujte, je vynikajúca napríklad do kysnutého cesta.

Potrebujeme:

1 liter plnotučné mlieko najlepšie z mliekomatu

1⁄2 kus plnotučný hrudkový tvaroh – ja som dala bánovecký (tvaroh nesmie byť príliš suchý)

1 polievková lyžica citrónová šťava

1 čajová lyžička soľ

1⁄2 čajová lyžička sódy bicarbóny

1 polievková lyžica maslo

Postup:

Tvaroh si rozdrobíme a zalejeme mliekom, zohrievame skoro do bodu varu.

Odstavíme a pridáme citrónovú šťavu.

Tvaroh s mliekom sa nám zrazí, scedíme cez utierku.

Maslo rozpustíme, pridáme tvaroh a miešame kým sa nezačne rozpúšťať.

Osolíme, pridáme sódu a miešame.

Dáme do vhodnej nádoby a necháme odležať 24 hod. v chlade a v suchu.

Tvaroh môžete ochutiť soľou a bylinkami.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Recept na domáci tavený syr

Vynikajúci recept z youtube. A už nemusíte kupovať žiadne nátierky z obchodu.

youtube/Калнина Наталья

Potrebujeme:

400 g prírodného tvarohu

80 g masla

1 vajce

1/2 ČL soli

1/2 ČL cukru

1/2 ČL jedlej sódy

Postup:

Tvaroh si dáme do misky, pridáme vajce, cukor, jedlú sódu, zmäknuté maslo a všetko spolu vymixujeme tyčovým mixérom kým nevznikne hladká hmota. Do hrnca nalejeme vodu a dáme zovrieť. Nad to do misky do parného kúpeľa dáme pripravenú tvarohovú hmotu. Varíme za stáleho miešania. Syrovú hmotu nalejte do misiek.

youtube/Калнина Наталья

Ak chcete získať syr s príchuťou byliniek, môžete doňho nasekať napríklad čerstvý kôpor, alebo pažítku. Potom nechajte syr úplne vychladnúť. Vložte do chladničky a nechajte zachladiť. Natrite na chleba a vychutnávajte. Prajeme dobrú chuť!

Foto: pixabay

Dnes najobľúbenejšie