plny-hrniec_transparent_negativ.png

Vyrobila som vynikajúci domáci syr LEN z 1 litra mlieka a 1 citrónu: Všetci doma sú z neho nadšení – TU je recept!

Čím ďalej tým viac ľudí sa zameriava na čerstvú domácu stravu. Nie je problém uvariť akékoľvek jedlo, upiecť domáci chlieb a teraz môžete mať celkom jednoducho aj svoj vlastný domáci syr. Stačí postupovať podľa tohto overeného receptu z youtube.

Čím ďalej tým viac ľudí sa zameriava na čerstvú domácu stravu. Nie je problém uvariť akékoľvek jedlo, upiecť domáci chlieb a teraz môžete mať celkom jednoducho aj svoj vlastný domáci syr. Stačí postupovať podľa tohto overeného receptu z youtube.

Foto: youtube

Recept na vynikajúci domáci hrnčekový chlebík nájdete TU 

Potrebujeme:

1,5 l čersvého pasterizovaného mlieka (kravského)

45 ml citrónovej šťavy (približne 1 veľký citrón)

teplomer

Postup:

Mlieko si nalejeme do hrnca a dáme na sporák. Ponoríme doňho teplomer a budeme ho zohrievať až kým nedosiahne teplotu 90 °C. Keď dosiahne mlieko túto teplotu, okamžite sporák vypneme a pridáme citrónovú šťavu.

Foto: youtube

Dobre premiešame a necháme stáť pol hodinu pod pokrievkou. Medzitým si pripravíme sitko, ktoré ešte prekryjeme gázou alebo bavlnenou utierkou.

Foto: youtube

Obsah hrnca vylejeme do sitka a precedíme. Môžeme pridať obľúbené bylinky, soľ a pod.

Foto: youtube

Vodu zlejeme a syr necháme v sitku nad miskou odpočívať 6 hodín v chladničke. Potom si zoberieme malú plastovú misku a vložíme do kríža 2 prúžky papiera na pečenie, aby sa nám syr následne ľahšie vyberal. Natlačíme ho do misky a potom ho pomocou tanierika a prúžkou papiera vyklopíme. Vďaka miske bude mať syr pekný tvar.

Foto: youtube

Syr vydrží v chladničke čerstvý až 3 dni. Prajeme dobrú chuť!

Zdroj titulnej foto: youtube

Zdroj: youtube

Najlepšie recepty na dnes