Kamarátka mi ukázala TRIK, ako rýchlo odstrániť všetky nečistoty a mastnotu z rúry – rozdiel je obrovský!

Návod, ako vyčistiť rúru takmer bez námahy. S týmto domácim čistiacim prípravkom to ide hravo!

Pripálené nečistoty v rúre, ktoré sa ťažko čistia sú nočnou morou každej gazdinky.

 

 

Môže sa to stať každému, aj keď rúru pravidelne čistíte. 

Stačí jeden pretečený pekáč a mastnota sa počas prípravy jedla pripečie. 

YouTube kanál Trop Facile ! prezradil, ako vyčistiť rúru takmer bez námahy. 

Prečo je dôležité čistiť rúru od mastnoty a usadenín?

 

 

Nie je to len estetická otázka. Existuje viacero dôvodov, prečo je dôležité pravidelne čistiť rúru:

Hygiena:

Zvyšky jedla a mastnota v rúre sa časom rozkladajú a vytvárajú baktérie a plesne, ktoré môžu ohroziť vaše zdravie. Pravidelné čistenie pomáha predchádzať vzniku týchto škodlivých mikroorganizmov a udržiava rúru v čistote a hygienickom stave.

Znečistená rúra môže mať nepríjemný zápach, ktorý sa prenáša aj na jedlo, ktoré v nej pripravujete. Pravidelné čistenie pomáha odstrániť tieto pachy a udržiavať príjemnú vôňu vo vašej kuchyni.

 

 

Funkčnosť:

Nahromadená mastnota a nečistoty v rúre môžu znižovať jej efektivitu a zvyšovať spotrebu energie. Pravidelné čistenie pomáha udržiavať rúru v dobrom stave a zaisťuje jej optimálny výkon. Znečistená rúra môže viesť k nerovnomernému pečeniu jedla. Pravidelné čistenie pomáha predchádzať tomuto problému a zaisťuje, že vaše jedlo bude vždy dokonale upečené.

Životnosť:

Mastnota a nečistoty v rúre ju časom korodujú a poškodzujú. Pravidelné čistenie pomáha predchádzať tomuto poškodeniu a predlžuje životnosť rúry.

Na čistenie rúry potrebujeme:

sódu bikarbónu

1/2 pohára octu

 

 

trochu vody

Postup:

Do misky si nasypeme sódu bikarbónu. 

 

 

Zmiešame s trochou horúcej vody a následne nalejeme pol pohára octu.  

Zmes začne reagovať a peniť. 

Keď táto reakcia prebehne, zmes je pripravená na čistenie. 

Teraz z rúry odstráňte bočné mriežky, aj stredový rošt. 

Naneste čistiacu zmes a zvyšok prelejte do ohňovzdornej misky. 

Vložte do rúry, zapnite rúru na nízku teplotu a nechajte pracovať za vás asi 50 minút. 

 

 

Po uplynutí tejto doby si nalejte do rozprašovača ocot a postriekajte ním rúru.

Teraz pomocou hubky ľahko vyčistíte aj mastnotu a pripálenú špinu bez drhnutia. 

 

 

Nakoniec stačí už len rúru opláchnuť handričkou namočenou v čistej vode.

Rúra bude čistá a lesklá.

Celý postup si môžete pozrieť v priloženom videu na konci článku.

V čom spočíva hlavná výhoda sódy bikarbóny a octu?

 

 

Možno sa pýtate, ako je to možné, že sóda bikarbóna a ocot sú spolu takou skvelou kombináciou na čistenie?

Jedlá sóda je v skutočnosti hydrogénuhličitan sodný a v kombinácii s alkoholickým octom úspešne manipuluje s molekulami.

Ocot a jedlá sóda sú na opačných stranách stupnice pH, ktorá meria kyslosť alebo zásaditosť látky.

 

 

Sóda bikarbóna ako základ rozpúšťa organické zlúčeniny tvoriace špinu, mastnotu a pod., a minerálna štruktúra jej častíc zaisťuje šetrné čistenie bez poškriabania.

Ocot ako kyselina ďalej rozkladá minerály a kombinácia týchto zložiek prináša úžasné výsledky!

Keď sa sóda bikarbóna zmieša s octom, kyselina rozkladá sódu bikarbónu a uvoľňuje plynný oxid uhličitý, ktorý pomáha úplne odstrániť nečistoty.

Čistenie rúry parou

Pravidelné čistenie rúry je nevyhnutné.

 

 

Pretože aj keď ste pri varení a pečení opatrní, tukové výpary sa usádzajú v škárach a na ťažko dostupných miestach.

Ručné drhnutie je však únavné a často frustrujúce.

Chemické čistiace prostriedky na rúry sú na druhej strane drahé a zdraviu škodlivé.

 

 

Tu môže pomôcť trik s parou, ktorá výrazne zjednoduší čistenie rúry a v prvom rade uvoľní pripálenú mastnotu. 

V samočistiacich rúrach sa tento proces nazýva hydrolýza.

Je však veľmi jednoduché využiť čistenie parou aj v bežnej rúre.

 

 

Potrebujeme:

hrniec (vhodný do rúry), pekáč alebo hlboký plech na pečenie

horúcu vodu

ocot (prípadne: prostriedok na umývanie riadu)

Postup:

Rúru si predhrejeme na 230°C.

 

 

Najlepšie je využiť zvyškové teplo rúry ihneď po varení a pečení.

V rýchlovarnej kanvici prevarte vodu.

Naplňte hrniec (alebo pekáč alebo plech na pečenie) horúcou vodou.

 

 

 

Do vody pridajte trochu octu.

Tým sa zabráni tomu, aby vodná para zanechávala zvyšky vodného kameňa.

Navyše sa zintenzívni čistiaci účinok pary.

Nebojte sa, po čistení ocot takmer necítite.

 

 

Prípadne, ak sú na nej silné zvyšky mastnoty, pridajte do vody dva streky prostriedku na umývanie riadu.

Potom by ste však mali rúru dobre vyvetrať.

Umiestnite hrniec na spodok rúry.

Nechajte paru robiť svoju prácu 30 až 60 minút.

 

 

Neotvárajte dvierka rúry!

Rúru vypnite a nechajte vychladnúť, aby bola len vlažná.

Teraz môžete rúru vytrieť špongiou alebo kuchynskou utierkou.

 

 

Spôsob čistenia rúry parou je vhodný najmä pre bežné používanie a pre menšie znečistenie.

Para napomáha ľahšiemu odstráneniu mastnoty. 

Rúra tak zostane dokonale čistá.

 

 

Zostatkové teplo je najlepšie využiť hneď po uvarení či upečení.

Masť, či šťava z mäsa a škvrny sa nepripaľujú a šetríte energiu.

Výhody parného triku sú jednoduché a táto metóda vás nestojí skoro nič.

Následné vyčistenie rúry je oveľa jednoduchšie.

 

 

Samozrejme, ani pri tejto metóde sa úplne nevyhnete čisteniu rúry ručne, ale je to oveľa menej namáhavé. 

Okrem toho, vodná para dosahuje výborné výsledky najmä pri usadenej a pripálenej mastnote. 

Na čistenie rúry je lepšie použiť niektorý z domácich prostriedkov, ktorý sme už predstavili.

Tento trik na čistenie rúry parou je praktický, užitočný, ľahko použiteľný a uľahčí vám život. 

Veľa šťastia!

 

 

 

Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie