Tento sirup sa veľmi často používa hlavne na Balkáne, kde je vavrín (bobkový list) pomerne rozšírenou rastlinou.
Naučila som sa od mojej tety a používame ho skoro každý rok, alebo vždy, keď je treba zatočiť s kašľom.
Tento sirup zaberá hlavne na suchý a úprný nočný kašeľ, ale pomôže aj k uvoľneniu priedušiek.
Jeho príprava je naozaj jednoduchá a potrebujete na ňu len 3 prísady.
Rýchly recept
Potrebujeme:
2 až 2,5 dcl vody
6 vavrínových (bobkových) listov
šťavu z 1 citróna
6 polievkových lyžíc hnedého cukru
Postup:
Najprv priveďte vodu do varu, tak do nej vložte bobkové listy, zakryte pokrievkou a na miernom ohni povarte asi 10 minút.
Potom vypnite plyn, tekutinu sceďte a nechajte vychladnúť na letnú teplotu.
Odvar prelejte do sklenenej nádoby a vytlačte doň šťavu z 1 citróna.
Následne pridajte cukor a miešajte až dokým sa celkom nerozpustí (pri letnej vode sa bude ľahšie rozpúšťať ako keby bol odvar úplne vychladnutý).
Sklenenú nádobu napokon uzavrite viečkom a umiestnite do chladničky.
Užívajte 1 – 2 čajové lyžičky sirupu denne.
Originálny recept z Balkánu
Tento recept mám priamo z Balkánu, doma ho používame už roky rokúce.
Potrebujeme:
Citrónovú šťavu (250 ml)
Kryštálový cukor 500 g
15 lístkov bobkového listu
Postup:
V 250 ml citrónovej šťavy (citrón je v tomto prípade používaný ako konzervant) rozpustite 500 g cukru a pridajte 15 lístkov bobkového listu.
Varte asi 1 hodinu, kým nevznikne hustá konzistencia, podobná medu.
Bobkové listy vyberte a masu nalejte do uzatvárateľných fliaš, pričom ich skladujte v chladničke.
Užíva sa 1 lyžička denne, alebo keď vás postihne záchvat suchého kašľa (maximum sú 3 lyžičky denne).