Najlepší posúch, ktorý chutí skvele aj len tak samotný: Skvelá náhrada, keď sa vám minie chlieb, len z pár základných surovín!

Keď sa vám minie chlieb alebo pečivo, siahnite po tomto recepte z youtube a pripravte si lahodné posúchy na turecký spôsob. Chutia skvele len tak samotné!

Potrebujeme:

Na kvások:

200 ml teplej vody

120 g hladkej múky

10 g sušeného droždia

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Na cesto:

200 ml teplej vody

360 g hladkej múky

1 ČL soli

Na potretie:

40 g hladkej múky

20 ml studenej vody

50 ml vriacej vody

1 žĺtok

Na posypanie:

sezam

Postup:

Do misy si nasypeme sušené droždie, zalejeme ho teplou vodou a vymiešame všetko spolu s múkou dohladka.

Prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme na teplom mieste po dobu 20 minút. 

Po uplynutí tejto doby, keď má kvások pekné bublinky, pripravíme si cesto.

Do kvásku prilejeme teplú vodu, premiešame a zapracujeme múku so soľou.

Miešame kým nezmiznú hrudky.

Potom cesto prikryjeme a necháme kysnúť 20 minút, kým cesto pekne nenakysne.  

Cesto si preložíme na pomúčenú dosku, vygúľame a prerežeme na dve časti, z ktorých každú vytvarujeme na hrubšiu oválnu placku.

Plech si pokryjeme papierom na pečenie, v strede ho jemne nadvihneme, aby sme vytvorili bariéru medzi oboma plackami a uložíme ich vedľa seba. 

Teraz placky prikryjeme znovu bavlnenou utierkou a necháme ešte 20 minút kysnúť na teplom mieste. 

Medzitým si pripravíme hmotu na potretie. Do misky si nasypeme múku, zalejeme studenou vodou a vymiešame metličkou.

Potom zalejeme vriacou vodou a znovu vymiešame.

Nakoniec ešte zašľaháme vaječný žĺtok, potrieme obe placky a končekmi prstov vyformujeme. 

Nakoniec ešte posypeme sezamom a dáme piecť do predhriatej rúry, pričom na jej spodok položíme misku s vodou.

Pečieme 15 minút pri teplote 250 °C. 

Hotovo.

Prajeme dobrú chuť!

Video návod:

https://youtu.be/gP8VPbTid0I

 

 

 

Témy:


Pridajte svoj komentár