Nikdy som nerozmýšľala nad tým, že by som si prášok do pečiva vyrobila sama. Veď predsa v obchode je bežne dostupný a lacný. Kamarát pekár ma však presvedčil a poradil, ako si ho jednoducho vyrobím doma.
Postup je veľmi jednoduchý a pečivo je vďaka tomuto domácemu kypriacemu prášku oveľa jemnejšie, nadýchanejšie a chutnejšie. Navyše, vyrobiť si zásobu do všetkých domácich koláčikov je skutočne jednoduché a rýchle.
Niektorí sú zvyknutí namiesto tomto prášku do pečiva používať sódu, ale to nie je najlepšia voľba, pretože ju bude v ceste cítiť, pokiaľ v ceste nie je kyslé činidlo. Keď pečiem pečivo s kefírom alebo kyslou smotanou, až potom použijem sódu. Ale na všetko ostatné používam domáci prášok do pečiva.
Potrebujeme:
2 diely múky
2 diely kukuričného škrobu
2 diely sódy bikarbóny
1 diel kyseliny citrónovej
Postup:
Zmiešajte múku, škrob, sódu bikarbónu a kyselinu citrónovú v pomere 2:2:2:1.
Kyselina citrónová má hrubšiu konzistenciu, takže sa bude držať na spodku nádoby.
Aby ste tomu zabránili, musíte kyselinu citrónovú rozdrviť.
Za týmto účelom použite list papier a valček.
Papier preložíme na polovicu, dovnútra nasypeme kyselinu citrónovú a potom vaľkáme cez papier, kým sa nerozdrví na jemnejší prášok.
Potom jednoducho všetky prísady dobre premiešajte, vložte do sklenenej nádoby a uzavrite vrchnákom.