Domáci pečený langoš: Vzácny recept na slaný koláč, ktorý chutí ako langoš, ale netreba ho vyprážať!

Výborný recept na domáci pečený langoš - tento slaný koláč je z langošového cesta, ale namiesto vyprážania ho upečieme s oblohou. ide o vynikajúci recept, na ktorom si pochutná celá rodina!

Výborný recept na domáci pečený langoš – tento slaný koláč je z langošového cesta, ale namiesto vyprážania ho upečieme s oblohou. ide o vynikajúci recept, na ktorom si pochutná celá rodina!

Potrebujeme:

Kvások:

1-2 dcl mlieko vlažné

1 lyžička cukru

1/2 kocky droždie

Cesto:

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

500 g (preosiata) múka hladká

1 čl soľ

1 vajce

3 lyžice oleja

2 zemiaky uvarené v šupke

Na oblohu vrch:

375 g kyslá smotana

Ďalej voliteľné:

Slanina

2 cibule

Bravčová masť

Salámu, kukuricu, feferónky…

Postup:

Pripravíme si klasický kvások na kysnuté cesto. Do 1 dcl vlažného mlieka zamiešame cukor a rozdrobíme droždie – necháme vyjsť kvások.

Zatiaľ zmiešame ingrediencie na cesto: múku, vajce, olej, soľ, rozmačkané zemiaky. Pridáme k zmesi kvások a cesto poriadne spracujeme. Cesto musí byť skôr vláčne, preto podľa potreby pridávame ešte vlažné mlieko.

Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste, potom ho spracujeme na pomúčenej doske a necháme chvíľu oddýchnuť.

Zatiaľ si vymastíme plech bravčovou masťou. Na vymastený plech potom rovnomerne rozprestrieme cesto. Na cesto rozotrieme kyslú smotanu. Posypeme surovou nakrájanou cibuľou,  posypeme nakrájanou slaninou a dáme do vyhriatej rúry. Ja som nemala slaninu a tak som použila salámu a kukuricu, výsledok bol výborný.

Pečieme v rúre na 180°C asi 20 min. Podávame najlepšie hneď čerstvé, teplé ako hlavné jedlo alebo bez oblohy (smotana, slanina, cibuľa) aj ako prílohu k polievkam.