Recept na HUSTÝ paradajkový pretlak BEZ varenia: Pripravíte LEN z paradajok bez ďalších prísad – dokonalá konzistencia a chuť!

Predstavujeme vám fenomenálny domáci hustý paradajkový pretlak pripravený bez varenia.

Jedná sa o starý tradičný gruzínsky recept – lepší pretlak ste v živote neochutnali!

 

 

Lahodný hustý paradajkový pretlak podľa receptu z youtube kanála Recepty CVR – Centrum Vzdelávania Rodiny.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

3 kg paradajok

Postup:

Na náš pretlak musíme použiť paradajky, ktoré sú dozreté.

To dosiahneme tak, že paradajky vložíme v kuchyni do veľkej nádoby.

Prekryjeme dekou a necháme ich takto 2-3 dni.

 

 

 

Paradajky dôkladne umyjeme.

Nakrájame ich na kocky a vložíme do hrnca.

 

 

Paradajky v hrnci položíme na sporák a za občasného miešania varíme.

Keď paradajky pustia šťavu, prekryjeme hrniec pokrievkou a varíme asi 10 minút.

 

 

Celková doba varenia paradajok je 40 minút.

Uvarené paradajky necháme 20 minút vychladnúť a potom ich rozšľaháme ponorným mixérom.

 

 

Rozmixované rajčiny prepasírujeme cez sito do čistého hrnca.

Šupky z paradajok nevyhadzujeme(!) – môžeme ich vysušiť, pomlieť a použiť ako dochucovadlo.

 

 

Sitko vložíme do nádoby, prekryjeme ho štyrmi vrstvami gázy (alebo látky) a postupne vylievame šťavu z prepasírovaných rajčín.

Precedenú šťavu nevylievame – môžeme ju vypiť alebo použiť do polievky.

 

 

Pretlak v sitku prekryjeme pokrievkou.

Necháme ho cediť pod vlastnou váhou cez noc.

Paradajkový pretlak povaríme 10 minút na panvici a vložíme ho do sterilných fliaš.

 

 

Poháre preložíme do hrnca vystlaného utierkou.

Pridáme vodu rovnakej teploty ako pretlak, privedieme do bodu varu.

Sterilizujeme 10 minút.

 

Dobrú chuť!

Video návod:

 

 

 

Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: unsplash