plny-hrniec_transparent_negativ.png

PRÁŠOK DO PEČIVA už roky nepoužívam: Namiesto neho dávam do cesta TOTO – je to zdravšie, lacnejšie a koláče sú krásne nadýchané a kypré!

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo vlastne obsahuje kupovaný prášok do pečiva?

Je plný prísad, ktoré môžu škodiť zdraviu a predsa ho pravidelne pridávate do pečiva.

Vedeli ste, že existuje jednoduchšie a prirodzenejšie riešenie?

 

 

Portál smakdnia prezradil, prečo sa oplatí zvoliť si domáce alternatívy. 

Čo použiť namiesto prášku do pečiva?

Prášok do pečiva je neoddeliteľnou súčasťou mnohých receptov na domáce pečenie.

 

 

Dodáva ľahkosť a nadýchanosť koláčom a muffinom.

Viete však, čo je v jeho zložení?

Sú všetky tieto prísady skutočne potrebné?

 

 

Najbežnejšie zložky sú:

E450i difosforečnan sodný

hydrogénuhličitan sodný (E 500)

hliník

pšeničná alebo kukuričná múka

 

 

Hliník je čoraz menej bežný, ale fosfáty sú bežnou zložkou hotových práškov do pečiva.

Difosforečnan sodný sa používa v prášku ako objemové činidlo.

Zlepšuje textúru a reguluje kyslosť pečiva.

Príliš veľa fosfátov v strave môže byť potenciálne škodlivé.

Pre zdravého človeka s normálnou funkciou obličiek konzumácia mierneho množstva fosfátov zvyčajne nepredstavuje problém.

 

 

Sú však prítomné v sóde, rýchlom občerstvení a iných spracovaných potravinách.

Preto je ľahké prekročiť prípustné dávky.

Nadbytok fosfátov môže byť obzvlášť problematický pre ľudí s problémami s obličkami.

Môže ovplyvniť rovnováhu vápnika a fosforu v tele.

To zase môže ovplyvniť zdravie kostí.

 

 

Niektoré výskumy naznačujú, že môže byť tiež spojená s niektorými rizikovými faktormi pre srdcové choroby.

Ako nahradiť prášok do pečiva na koláče

Základom každého prášku je okrem fosfátov a akýchkoľvek iných nepotrebných prísad múka s obsahom lepku.

Pre ľudí s bezlepkovou diétou to môže byť problém.

Na obale je zvyčajne aj poznámka upozornenie, že produkt môže obsahovať horčicu, vajcia, mlieko, zeler a sóju.

 

 

Teda súbor ďalších potenciálnych alergénov.

Čo je prášok do pečiva?

Stojí za to vedieť, že hlavnou zložkou prášku do pečiva je hydrogénuhličitan sodný, teda sóda bikarbóna.

Je to alkalická chemická zlúčenina, ktorá v procese pečenia pôsobí ako kypriaci prostriedok.

Sóda bikarbóna potrebuje kyselinu na produkciu oxidu uhličitého, ktorý spôsobí, že cesto kysne.

 

 

Preto sa sóda bikarbóna a kyselina môžu použiť ako náhrada prášku do pečiva.

Ak chcete nahradiť prášok do pečiva, jednoducho postupujte podľa nasledujúcich pomerov:

1 lyžička prášku do pečiva = 1/2 lyžičky sódy bikarbóny + 1/2 lyžičky kyseliny citrónovej

 

 

Náhradou za 1 vrecúško komerčne dostupného prášku do pečiva na 500 g múky je 5 g sódy bikarbóny a 5 g kyseliny citrónovej, teda jedna plná čajová lyžička.

Potravinársky hydrogénuhličitan sodný je komerčne dostupný.

Obsahuje 100% hydrogénuhličitanu sodného, bez pridaného hliníka, lepku a fosfátov.

Kyselinu citrónovú môžeme takisto nahradiť prírodným produktom.

 

 

Na 1 lyžičku sódy bikarbóny použijeme 20 ml čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy alebo 15 ml jablčného octu.

Tieto množstvá nahradia balíček prášku do pečiva na 500 g múky.

Domáci prášok do pečiva na uskladnenie

Nahradením hotového prášku do pečiva priamo do cesta nepoužívame múku.

Vzhľadom na funkciu, ktorú v tomto produkte plní, nie je potrebná.

Ak si však chceme pripraviť vlastný domáci prášok do pečiva a uskladniť ho, musíme pridať škrob.

 

 

V komerčných práškoch do pečiva má múka (kukuričná, pšeničná) funkciu protihrudkovania.

Zabraňuje zlepeniu práškových prísad a tým zabraňuje náhodným chemickým reakciám medzi jedlou sódou a kyselinou.

Domáci prášok do pečiva, ktorý je vhodný na skladovanie:

Na prípravu domáceho prášku do pečiva je potrebné použiť 3 ingrediencie.

kukuričný škrob

sódu bikarbónu

kyselinu citrónovú

 

 

Zmiešajte sódu bikarbónu, škrob a kyselinu citrónovú v pomere 1:1:1.

Hotovo, domáci prášok do pečiva je pripravený na použitie.

Veľa šťastia!

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes