Perfektný kvások na domáci chlebík: Nepotrebujete droždie a kváskový chlieb je chutnejší, aj zdravší!

Droždie je v týchto dňoch v mnohých obchodoch beznádejne vypredané, avšak s týmto domácim kváskom si pripravíte chlebík aj bez neho. Navyše je oveľa chutnejší a zdravší! Kvások si takto jednoducho vyrobíte sami doma. Potom z neho stačí vždy len trochu odložiť pre ďalšie razy, aby sa vám rýchlejšie naštartoval.

Potrebujeme:

100 g ražnej múky

125 ml vody

zaváraninový pohár

na prikrmovanie: 200 g ražnej múky

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Postup:

Do čistého pohára dáme múku a zalejeme vodou. Dôkladne premiešame tak, aby neostali ani najmenšie hrudky. Pohár prikryjeme viečkom, ale nezašraubujeme, len položíme. Necháme stáť pri izbovej teplote. Potom 4 dni prikrmujeme 50 g múky a 50 ml vody. Na piaty deň máme kvások hotový a je ho dostatok na veľký chlieb, aj na odloženie. Nebojte sa toho a vyskúšajte. S týmto kváskom sa vám chlieb vždy podarí!