Pripravte si doma legendárny maďarský dezert, ktorý je taký lahodný, že sa vám o ňom bude aj snívať.
Tento koláčik je síce trochu časovo náročný, ale nie je vôbec zložitý na prípravu – určite ho vyskúšajte.
Famózny recept na legendárny maďarský dezert z youtube kanála Ízletes TV.
Potrebujeme:
Na cesto:
600 g hladkej múky
250 g masla 82% (alebo 180 g tuku)
160 g práškového cukru
4 žĺtky
100 ml mlieka
štipku soli
1 ČL vanilkového cukru
Na krém:
200 ml vody
60 g kryštálového cukru
1 ČL vanilkovej esencie (alebo vanilkový cukor)
50 ml rumu (alebo 1 ČL rumovej esencie)
50 g kakaa
160 g broskyňového džemu
250 g masla 82%
80 g práškového cukru
Na penovú vrstvu:
4 bielky
170 g kryštálového cukru
1 balenie vanilkového cukru
Na ozdobenie:
50 g hnedej čokolády
Postup:
Do misky pridáme múku.
Nasypeme práškový cukor a vanilkový cukor.
Nakoniec pridáme soľ a vareškou všetko spolu zmiešame.
Pridáme zmäknuté maslo a rukou rozdrobíme.
Ďalej pridáme žĺtky.
Nalejeme mlieko, zamiešame a rukou vymiesime cesto.
Misku prekryjeme fóliou a vložíme na 30 minút do chladničky.
Cesto rozdelíme na 3 veľké kusy (približne 400 g každý).
Cesto preložíme na papier na pečenie a valčekom rozvaľkáme na štvorec o veľkosti 30 x 30 cm.
Potom papier aj s cestom preložíme na plech a vidličkou spravíme dierky.
Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme 10 minút pri teplote 170°C.
Jedno upečené cesto rozdrvíme na omrvinky.
Do rajnice na sporáku nasypeme cukor.
Pridáme vodu, kakao, vanilkovú esenciu a na miernom ohni metličkou miešame, kým krém nezhustne.
Krém odstavíme zo sporáka a nalejeme rum.
Pridáme džem a premiešame.
Krém nalejeme do misky s rozdrveným cestom a špachtľou premiešame.
V menšej miske mixérom rozšľaháme maslo.
Pridáme práškový cukor, vyšľaháme, pridáme do kakaového krému a spolu premiešame.
Krém nanesieme na plát cesta, rozotrieme a preložíme ďalším plátom.
Misku s bielkami položíme na rajnicu s vodou postavenú na sporáku.
Pridáme cukor, vanilkový cukor, zohrejeme na 75°C a metličkou vymiešame penu.
Misku zložíme zo sporáka a mixérom šľaháme 10-15 minút.
Penu rozotrieme na cesto a vidličkou vytvoríme pásiky.
Dezert vložíme na 8 hodín do chladničky.
Po uplynutí doby vrch posypeme nastrúhanou hnedou čokoládou a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: