plny-hrniec_transparent_negativ.png

Domáci koláč z rozvaľkaných plátov: Najznámejší a najchutnejší maďarský recept!

Pripravte si doma legendárny maďarský dezert, ktorý je taký lahodný, že sa vám o ňom bude aj snívať.

Tento koláčik je síce trochu časovo náročný, ale nie je vôbec zložitý na prípravu – určite ho vyskúšajte.

 

 

Famózny recept na legendárny maďarský dezert z youtube kanála Ízletes TV.

Potrebujeme:

Na cesto:

600 g hladkej múky

250 g masla 82% (alebo 180 g tuku)

160 g práškového cukru

4 žĺtky

100 ml mlieka

štipku soli

1 ČL vanilkového cukru

Na krém:

200 ml vody

60 g kryštálového cukru

1 ČL vanilkovej esencie (alebo vanilkový cukor)

50 ml rumu (alebo 1 ČL rumovej esencie)

50 g kakaa

160 g broskyňového džemu

250 g masla 82%

80 g práškového cukru

Na penovú vrstvu:

4 bielky

170 g kryštálového cukru

1 balenie vanilkového cukru

Na ozdobenie:

50 g hnedej čokolády

Postup:

Do misky pridáme múku.

Nasypeme práškový cukor a vanilkový cukor.

 

 

Nakoniec pridáme soľ a vareškou všetko spolu zmiešame.

Pridáme zmäknuté maslo a rukou rozdrobíme.

 

 

Ďalej pridáme žĺtky.

Nalejeme mlieko, zamiešame a rukou vymiesime cesto.

 

 

Misku prekryjeme fóliou a vložíme na 30 minút do chladničky.

Cesto rozdelíme na 3 veľké kusy (približne 400 g každý).

 

 

Cesto preložíme na papier na pečenie a valčekom rozvaľkáme na štvorec o veľkosti 30 x 30 cm.

Potom papier aj s cestom preložíme na plech a vidličkou spravíme dierky.

 

 

Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme 10 minút pri teplote 170°C.

Jedno upečené cesto rozdrvíme na omrvinky.

 

 

Do rajnice na sporáku nasypeme cukor.

Pridáme vodu, kakao, vanilkovú esenciu a na miernom ohni metličkou miešame, kým krém nezhustne.

 

 

Krém odstavíme zo sporáka a nalejeme rum.

Pridáme džem a premiešame.

 

 

Krém nalejeme do misky s rozdrveným cestom a špachtľou premiešame.

V menšej miske mixérom rozšľaháme maslo.

 

 

Pridáme práškový cukor, vyšľaháme, pridáme do kakaového krému a spolu premiešame.

Krém nanesieme na plát cesta, rozotrieme a preložíme ďalším plátom.

 

 

Misku s bielkami položíme na rajnicu s vodou postavenú na sporáku.

Pridáme cukor, vanilkový cukor, zohrejeme na 75°C a metličkou vymiešame penu.

 

 

Misku zložíme zo sporáka a mixérom šľaháme 10-15 minút.

Penu rozotrieme na cesto a vidličkou vytvoríme pásiky.

 

 

Dezert vložíme na 8 hodín do chladničky.

Po uplynutí doby vrch posypeme nastrúhanou hnedou čokoládou a môžeme servírovať.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes