Vynikajúci pečený kečup, ktorý viete pripraviť rýchlo a jednoducho v rúre. Netreba ho ani miešať a výsledok je fantastický. kto skúsi, ku klasickému vareniu sa už nevráti!
Potrebujeme:
2 kg veľmi zrelých paradajok
250 g cibule
250 g jabĺk
4 strúčiky cesnaku
130-150 ml jablčného octu
160-200 g cukru
1 vrchovatá lyžica soli, najlepšie bez jódu
1 lyžica mletej sladkej papriky
1/2 lyžice údené mletej papriky (nie je podmienkou)
korenie do sitka či gázy:
2 bobkové listy
6 guličiek celého čierneho korenia
6 guličiek nového korenia
6 ks celého klinčekov
1 necelý zvitok celej škorice
Postup:
Rúru rozpáľte na 220 ° C.
Hlboký pekáč namočte vodou a vysteľte ho papierom tak, aby siahal aj cez okraje. Tým si zaistíte, že bublajúce zeleninová šťava vám nepretečie cez papier na dno.
Paradajky zbavte stonky, tie veľké rozštvrťte a menšie rozpoľte. Ošúpanú cibuľu pokrájajte na väčšie kusy, cesnakové strúčiky ošúpte. Jablká stačí len zbaviť jadierok a pokrájať na ľubovoľné kusy, šúpať nemusíte. Všetko preložte do papierom vyloženého pekáča.
Posypte korením (cukor, soľ, paprika) zeleninu a potom zalejte octom, premiešajte.
Pevné korenie môžete voľne pohodiť medzi nakrájanú zeleninu, ale sitko je praktickejšie Riešenie.
Pekáč so zeleninou a korením vložte do rúry na 220 ° C na 1 hodinu. pri starších rúrach, ktoré nepečú rovnomerne je počas prvej hodiny potrebné 1x premiešať, keď už okraje niektorých kusov zeleniny majú tendenciu veľa tmavnúť. Moderné rúry ale pečú viac rovnomerne a tak miešanie nebude potrebné. Všetko prispôsobte vašej rúre.
Po 1 hodine pečenia zmiernite teplotu na 200 ° C. Pečte ďalších 40 minút (+ -10 5 minút), ale vizuálne strážte pripaľujúce sa okraje zeleniny a prípadne premiešajte. Zelenina sa v pekáči rozpadne, a bude bublať vo vriacej šťava.
Vyberte z rúry domáci pečený kečup a nechajte málinko vychladnúť. Máte 2 možnosti: buď preložte horúcu hmotu do vysokého hrnca a potom ho starostlivo rozmixujte ručným tyčovým mixérom, alebo kečupovú hmotu rozdeľte na dve časti a postupne to zmixujte v stolnom mixéri.
Rozmixovanú teplú zmes plňte cez čistý lievik do sterilizovaných pohárov. Plňte cca 1 cm pod okraj pohára, ktorý následne očistite čistou handričkou ( namočenou v alkohole či octe). Zavíčkujte pevne a otočte hore dnom na pár minút. Viečko sa stačí „prichytiť“ a vy sa hlavne uistíte, že dobre tesní-v opačnom prípade je nutné kečup uložiť do chladničky a urýchlene v horizonte 1-2 týždňov radšej skonzumovať.
Domáce pečený kečup už nie je potrebné ďalej zavárať v pohároch, je konzervovaný dostatočne.