plny-hrniec_transparent_negativ.png

Vyrobte si domáci grécky jogurt: Postup je úplne jednoduchý, jogurt je veľmi chutný a extra hustý!

Vyrobte si chutný a extra hustý grécky jogurt podľa tohto receptu z youtube.

Chutí nielen samotný, ale môžete ho pridať aj do šalátových dresingov, omáčok atď. 

Potrebujeme:

1 liter mlieka

1 obyčajný biely jogurt

2 PL sušeného mlieka

Postup:

Ako prvé si do hrnca nalejeme celý liter mlieka a zohrejeme ho na teplotu asi 70 °C. 

Ak nemáte teplomer, použite jednoduchý trik s malíčkom.

Vložte ho do mlieka a počítajte do 5 – 6.

Ak totiž musíte vytiahnuť prst približne za tento čas, malo by mať mlieko ideálne teplotu.

Do misky si preložíme biely jogurt, premiešame ho a zalejeme ho trochou zohriateho mlieka. 

Dobre premiešame, kým sa jogurt úplne nespojí s mliekom.

 

Keď je hmota kompaktná.

Pridáme sušené mlieko a opäť dôkladne rozmiešame. 

Jogurtový základ so sušeným mliekom vylejeme do hrnca so zvyšným mliekom a miešame.

Potom prelejeme do dózy a uzavrieme vrchnákom.

Uzavretú dózu zabalíme do deky a vložíme do igelitovej tašky.

Musíme tam udržiavať teplo, pretože od toho závisí vznik živých kultúr v jogurte. 

Odložíme do vypnutej rúry, zavrieme dvierka a necháme stáť 12 hodín.  

Po uplynutí tejto doby dózu vyberieme, otvoríme.

Vo vnútri by už mal byť hotový hustý a chutný jogurt. 

Teraz prejdeme k poslednému kroku. 

Sitko si pokryjeme bavlnenou utierkou, prelejeme doňho jogurt, vložíme do misy a odložíme na noc do chladničky.

Z jogurtu odtečie prebytočná voda a bude ešte krémovejší. 

 

Výsledok je fantastický, vyskúšajte.

Dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Najlepšie recepty na dnes