Vyrobte si chutný a extra hustý grécky jogurt podľa tohto receptu z youtube.
Chutí nielen samotný, ale môžete ho pridať aj do šalátových dresingov, omáčok atď.
Potrebujeme:
1 liter mlieka
1 obyčajný biely jogurt
2 PL sušeného mlieka
Postup:
Ako prvé si do hrnca nalejeme celý liter mlieka a zohrejeme ho na teplotu asi 70 °C.
Ak nemáte teplomer, použite jednoduchý trik s malíčkom.
Vložte ho do mlieka a počítajte do 5 – 6.
Ak totiž musíte vytiahnuť prst približne za tento čas, malo by mať mlieko ideálne teplotu.
Do misky si preložíme biely jogurt, premiešame ho a zalejeme ho trochou zohriateho mlieka.
Dobre premiešame, kým sa jogurt úplne nespojí s mliekom.
Keď je hmota kompaktná.
Pridáme sušené mlieko a opäť dôkladne rozmiešame.
Jogurtový základ so sušeným mliekom vylejeme do hrnca so zvyšným mliekom a miešame.
Potom prelejeme do dózy a uzavrieme vrchnákom.
Uzavretú dózu zabalíme do deky a vložíme do igelitovej tašky.
Musíme tam udržiavať teplo, pretože od toho závisí vznik živých kultúr v jogurte.
Odložíme do vypnutej rúry, zavrieme dvierka a necháme stáť 12 hodín.
Po uplynutí tejto doby dózu vyberieme, otvoríme.
Vo vnútri by už mal byť hotový hustý a chutný jogurt.
Teraz prejdeme k poslednému kroku.
Sitko si pokryjeme bavlnenou utierkou, prelejeme doňho jogurt, vložíme do misy a odložíme na noc do chladničky.
Z jogurtu odtečie prebytočná voda a bude ešte krémovejší.
Výsledok je fantastický, vyskúšajte.
Dobrú chuť!
Video návod: