plny-hrniec_transparent_negativ.png

Tento domáci chlebík je perfektný: Striedka sa nemrví a kôrka je krásne chrumkavá!

Receptov na domáci chlebík je veľa, ale ak vyskúšate tento podľa receptu z portálu souspark, okamžite si ho zamilujete.

Je voňavý, veľmi chutný, striedka sa nemrví a je to jeden z najjednoduchších receptov!

Potrebujeme:

600 ml teplej vody

5 PL kryštálového cukru

30 g čerstvého droždia (alebo 11 g sušeného)

950 g hladkej múky (alebo chlebovej múky)

1 ČL soli

100 ml rastlinného oleja

Postup:

Ako prvé si dvakrát preosejeme hladkú múku.

Je to dôležité preto, aby bol chlebík jemný.

V teplej vode si rozpustíme droždie.

Primiešame cukor a pár lyžíc múky.

Premiešame, prikryjeme.

Necháme aktivovať kvások. 

Zmiešame soľ a rastlinný olej, pridáme kvások, po častiach pridávame múku.

Cesto dôkladne vymiesime. 

Cesto preložíme do vymastenej nádoby, prikryjeme.

Necháme 1 hodinu kysnúť na teplom mieste. 

Vykysnuté cesto premiesime a rozdelíme na 3 časti. 

Teraz si každé cesto vyvaľkáme na hrúbku 3 mm a každé potom zvinieme do rolky a vyformujeme do bochníka.

Okraje dobre pritlačíme. 

 

Plech si pokryjeme papierom na pečenie a vložíme naň vedľa seba bochníky. 

Prikryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste ešte 40 minút. 

Teraz ich namažeme vyšľahaným žĺtkom, ktorý zmiešame s lyžicou kyslej smotany alebo mlieka.

Pečieme pri teplote 180 °C v predhriatej rúre asi 25 minút.

Bochníky sú nadýchané, mäkké, vlhké, nedrobia sa a vydržia dlho čerstvé. 

Dobrú chuť!

 

Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes