plny-hrniec_transparent_negativ.png

Jednoduchý a rýchly recept na domáci chlieb – bez rozkvasu, formy (ošatky) a bez roboty!

Tento chlebík je vynikajúci, jednoduchý a pripravíme ho bez rozkvasu teda živého kvásku, ktorý treba pestovať (myslím ten z múky a vody). Chlebík pripravíme len z obyčajného sušeného droždia a pár ďalších prísad. 

Tento chlebík je vynikajúci, jednoduchý a pripravíme ho bez rozkvasu teda živého kvásku, ktorý treba pestovať (myslím ten z múky a vody). Chlebík pripravíme len z obyčajného sušeného droždia a pár ďalších prísad. Podľa postupu z youtube ho hravo zvládnete aj vy.

Potrebujeme:

1,5 pohára teplej vody (300 ml)

1 balenie sušené droždie (10 gramov)

1 polievková lyžica cukru (20 gramov)

1 čajová lyžička soli (8 gramov)

3,5 pohára pšeničnej chlebovej múky (420 gramov).

Postup:

Do teplej vody nasypeme droždie, cukor a rozmiešame.

Pridáme múku, soľ a dobre premiešame – najskôr vareškou, potom rukami.

Cesto by malo byť mäkké a lepivé.

 

Prikryjeme a necháme 40 minút vykysnúť.

Preložíme na pomúčenú dosku a prepracujeme.

 

Rozdelíme na 4 diely – bochníky, ešte prepracujeme v rukách a vyformujeme do tvaru chlebíka.

 

Preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a prikryjeme utierkou – necháme ešte 20 minút podkysnúť (kým sa zahreje rúra).

V strede urobíme zárez, potrieme vodou, posypeme múkou a dáme piecť.

Do rúry vložíme na spodok aj misku s vodou.

Takto vyzerajú prvé dva chlebíky a zvyšné upečieme rovnakým spôsobom.

Dáme piecť do rúry na 200 ° C na 35 minút.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Najlepšie recepty na dnes