Tak dobrý chlebík som v živote nejedla: Svokra mi poradila pridať do cesta pár lyžíc kyslej smotany – rozdiel je ohromný!

Tento recept naša moja skvelá svokra Janka na internete a keď nám ho ponúkla, všetci sme z neho boli absolútne nadšení. Poradila mi, že tá tajná superingrediencia je v kyslej smotane. Stačí ju pridať do cesta a bude ako pavučinka. Navyše, tento chlebík nepotrebuje kysnúť cez noc, ešte dnes si môžete pochutnávať. Ak dáte cesto kysnúť do rúry, máte ho za chvíľku pripravené na pečenie.

Potrebujeme:

350 g hladkej múky

150 g ražnej múky

1/2 kocky kvasníc

2 lyžičky soli

2 lyžičky rasce

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 lyžica octu

1 lyžička kr. cukru

200-220 ml vlažnej vody – bochník by sa nemal po vypracovaní roztekať a mal by držať tvar, preto je množstvo vody individuálne

50 g kyslej smotany

semienkami podľa chuti

Postup:

Všetky prísady zmiešame v miske – kvások netreba miešať zvlášť. Prikryjeme, necháme kysnúť asi 2 hodiny a potom na pomúčenej doske vypracujeme bochníky – tie by mali držať tvar (cesto by nemalo byť tekuté).

Rúru nastavíme na 230 stupňov.

Vezmeme zapekaciu misu, alebo hrniec vhodný do rúry, vysetlieme papierom na pečenie a vložíme doň vytvarovaný bochník, opäť máličko pomúčime a nechám ešte dokysnúť než sa rúra nahreje na požadovanú teplotu. Potom misu prikryjeme pokrievkou a vložíme do rúry. Pečiem asi 30 minút. Po tejto dobe zložíme veko a na dno rúry dáme kastról s vodou, takto pečiem ešte asi 15 minút niekedy aj 20 – ak máte radi dobre vypečenú kôrku. Potom je hotovo. Chlieb je potrebné preložiť hneď na mriežku, aby sa zospodu nezaparili. necháme úplne vychladnúť. Chlebík je výborný a mäkučký.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)