Tento recept naša moja skvelá svokra Janka na internete a keď nám ho ponúkla, všetci sme z neho boli absolútne nadšení. Poradila mi, že tá tajná superingrediencia je v kyslej smotane. Stačí ju pridať do cesta a bude ako pavučinka. Navyše, tento chlebík nepotrebuje kysnúť cez noc, ešte dnes si môžete pochutnávať. Ak dáte cesto kysnúť do rúry, máte ho za chvíľku pripravené na pečenie.
Potrebujeme:
350 g hladkej múky
150 g ražnej múky
1/2 kocky kvasníc
2 lyžičky soli
2 lyžičky rasce
1 lyžica octu
1 lyžička kr. cukru
200-220 ml vlažnej vody – bochník by sa nemal po vypracovaní roztekať a mal by držať tvar, preto je množstvo vody individuálne
50 g kyslej smotany
semienkami podľa chuti
Postup:
Všetky prísady zmiešame v miske – kvások netreba miešať zvlášť. Prikryjeme, necháme kysnúť asi 2 hodiny a potom na pomúčenej doske vypracujeme bochníky – tie by mali držať tvar (cesto by nemalo byť tekuté).
Rúru nastavíme na 230 stupňov.
Vezmeme zapekaciu misu, alebo hrniec vhodný do rúry, vysetlieme papierom na pečenie a vložíme doň vytvarovaný bochník, opäť máličko pomúčime a nechám ešte dokysnúť než sa rúra nahreje na požadovanú teplotu. Potom misu prikryjeme pokrievkou a vložíme do rúry. Pečiem asi 30 minút. Po tejto dobe zložíme veko a na dno rúry dáme kastról s vodou, takto pečiem ešte asi 15 minút niekedy aj 20 – ak máte radi dobre vypečenú kôrku. Potom je hotovo. Chlieb je potrebné preložiť hneď na mriežku, aby sa zospodu nezaparili. necháme úplne vychladnúť. Chlebík je výborný a mäkučký.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)