Domáci chlebík bez miesenia, pečený v zapekacej mise. Zvládne ho aj začiatočník!

Jednoduchý recept na prípravu domáceho chlebíka, ktorý zvládne skutočne každý.

Máte radi domáci chlebík, ale netrúfate si pripraviť ho? Máme pre vás skvelý a celkom jednoduchý recept, ktorý zvládne pripraviť skutočne každý. Chlebík je z tekutejšieho cesta a preto je potrebné pripravovať ho v zapekacej mise. Výsledkom je voňavý domáci chlebík chrumkavý na povrchu a mäkučký vo vnútri.

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

2 lyžičky rasce

2 lyžičky soli

2 šálky vlažnej vody (vodu pridávajte tak, aby malo cesto redšiu konzistenciu, bude vidieť podľa miešania)

Na kvások:

...

½ kocky droždia

1 lyžičky cukru

Trochu teplého mlieka (cca 100 ml)

Postup:

Do mlieka nasypeme cukor a rozdrobíme droždie. Do inej misky pridáme múku, soľ, rascu, pridáme kvások a vodu. Vymiešame šľahačom s metličkami na miešanie cesta. Cesto by malo byť redšej konzistencie.

Cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť. Zapekaciu misu vymastíme olejom, alebo vyložíme papierom na pečenie. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 250 stupňov 20 minút. Potom potrieme vodou (chlebík poriadne potrite, aby sa mu vytvorila chrumkavá kôrka).

Potom teplotu znížime na 170 stupňov a pečieme ešte približne 50 minút. Počas pečenia môžeme povrch chlebíka sem-tam potrieť vodou. Je dôležité chlebík počas pečenia sledovať, pretože každá rúra pečie inak a uvedený čas pečenia môže variovať.

Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a môžeme si pochutnávať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)