Domáci Cézar šalát s kuracím mäsom

Keď ideme do reštaurácie, šalát Cézar je mojou obľúbenou voľbou. Aj preto som rozhodola, že tento skvelý šalát skúsim pripraviť aj doma. Výsledok bol skutočne fantastický, dokonca mi chutil viac ako ten z reštaurácie. Nuž domácej výrobe sa nič nevyrovná!

Potrebujeme:

250 – 300 gr kuracích pŕs

10 -12 ks cherry paradajok

Rímsky šalát (príp. ľadový)

Rastlinný olej

Soľ

...

Krutóny:

4-5 krajcov toastového chleba

2 lyžice olivového oleja

2-3 strúčiky cesnaku

Na zálievku:

2 žĺtky

2 filety ančovičiek

2 lyžice dijónskej horčice (príp. celozrnnej horčice)

Šťava z ½ citróna

2 lyžice olivového oleja

1 lyžička worchesterskej omáčky

1 lyžicu strúhaného parmezánu

Soľ

Čierne mleté korenie

Postup:

Najskôr si pripravíme krutóny. V miske zmiešame olivový olej s prelisovaným cesnakom. Z toastového chleba odstránime kôrku a vnútro nakrájame na menšie kúsky. Tie rozložíme na plech vystlaný alobalom (príp. papierom na pečenie) a pokvapkáme cesnakovo-olejovou zmesou. Vložíme do rúry a pečieme vo vyhriatej rúre, kým povrch krutónov nie je zlatistý.

Kuracie prsia umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Ochutíme soľou, korením a orestujeme na rastlinnom oleji dozlatista.

Nakoniec si vyrobíme zálievku. Najdôležitejšie je mať čerstvé domáce vajíčka. Môžeme ich použiť aj surové, ale ja som sa rozhodla pre „zohriatu“ verziu. Vajíčka vložíme do vriacej vody a varíme 1 minútu. Potom vyberieme, ochladíme pod tečúcou vodou a rozbijeme škrupinku pod ktorou je čiastočne uvarený bielok. Do misky oddelíme žĺtky, pridáme horčicu, citrónovú šťavu a ručne vyšľaháme metličkou. Postupne pridávame olivový olej a ančovičky nakrájané nadrobno. Šľaháme metličkou, kým nezískame čo najhustejšiu konzistenciu – podobne ako pri výrobe majonézy. Nakoniec pridáme worcesterskú omáčku, strúhaný parmezán, soľ, korenie a dôkladne premiešame.

Poslednou fázou je vyskladnia šalátu. Rímsky šalát nalámeme rukami na kúsky a uložíme na dno šalátovej misy. Listy šalátu zalejeme ½ zálievky. Potom navrstvíme kuracie mäso, krutóny a paradajky nakrájané na polovice. Zalejeme zvyšnou zálievkou.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)