Vynikajúci recept na domáci bazový med, ktorý robila už moja babička.
Žiadna chémia, žiadne éčka a chuť je naozaj fantastická.
Tent sirup nám dávali rodičia do čaju vždy, keď sme boli chorí.
Okrem skvelej chuti je totižto tento tento siru aj veľmi zdravý – samozrejme, používame ho malých množstvách. Výborný je aj na ochutenie dezertov a letných limonád.
Baza čierna a jej účinky na zdravie
Baza čierna je účinnou bylinou, ktorá dokáže “spraviť” mnohé zdravotné problémy, pozrite sa na to a snáď pomôže aj Vám.
-Silná podpora imunity, chráni bunky pred radikálmi
-Antivírusové, antibakteriálne účinky
-Antiseptické a detoxikačné účinky
-Mierne antibiotické účinky
-Podporuje potenie (chrípka…)
-Podporujú trávenie, prečisťujú tráviaci trakt
-Odstraňuje zápchu, upravuje stolicu
-Odstraňuje plynatosť a bolesti brucha
-Udržiava zdravé dýchacie cesty
-Eliminuje zápaly, kašeľ a hlieny
-Vhodná pri nádche, chrípke, alergii, bronchitíde
-Močopudný účinok, čistí obličky a močové cesty
-Uvoľňuje z tela kyselinu močovú
-Eliminuje bolesti kĺbov (Reuma, Dna…)
-Upokojuje nervový systém
-Eliminuje stres
-Zmierňuje bolesti a kŕče (migréna, brucho)
-Podporuje hojenie pokožky (vyrážky, ekzémy, poranenia)
-Dezinfikuje a urýchľuje hojenie kože
Hovorí sa, že baza je jednou z najviac liečivých rastlín na svete, pretože obsahuje veľké množstvo flavonoidov, karoténu, vitamínu C.
Doteraz bolo známe, že je veľmi nápomocná pri chrípke, upchatých dutinách, bronchitíde, astme a alergiách. Tiež zlepšuje imunitu a pomáha pri cukrovke a zápche.
Na bazový med potrebujeme:
40 ks kvet bazy (priemer jedného kvetu cca 12 cm)
1 l voda
3 ks citrón
1 kg kryštálový cukor
Postup:
Nazbierané kvety očistíme od nečistôt a hmyzu (kvety je najlepšie zbierať niekde na opustenom mieste, kde nejazdia autá).
Odstránime veľké stonky a vložíme ich do hrnca.
(Ak máme menšie kvety, použijeme viac než 40 ks.)
Zalejeme vodou.
Pridáme citrónovú šťavu z troch citrónov.
Varíme na miernom ohni cca 10 minút.
Po 10 minútach odstavíme a necháme cez noc odstáť.
Druhý deň kvety vytlačíme rukami.
Precedíme.
Pridáme kryštálový cukor.
Varíme na miernom ohni aspoň hodinu a pol.
Prípadne, ak chcete mať med tuhší, varíme dlhšie.
Z uvedenej dávky naplníte 2-3 700 ml poháre – závisí od hustoty medu.