Tento recept pripravovala už naša starká. Výborný recept zo závoru, ktorý vám zaručí zdravie počas celej zimy. My ho robíme aj v lete namiesto radlera, treba povedať, že pivo obsahuje aj trochu alkoholu kvôli droždiu a cukru. Množstvo je porovnateľné so spomínaným radlerom.
Potrebujeme (na 2 l nápoja):
50-100 ml šťavy zo zázvoru
200 ml šťavy z citrónu
1 g sušeného droždia
200 g hnedého cukru
Postup:
Do plastovej fľaše nasypeme cukor a zalejme ho oboma šťavami.
Dolejeme prakticky až do plna vlažnu vodu tak aby ostal nejaký priestor pre vzduch.
Teraz pridáme kvasnice – práve kvôli nim musí byť voda vlažná – nie horúca ani studená. Mali by sa použiť pravé pivovarské kvasnice ale môžeme použiť aj obyčajné sušené droždie – babička dokonca používala aj čerstvé droždie. Droždie meriam tak, že na malú lyžičku nasypem malú kôpku kvasníc a dáme do fľaše. Fľašu necháme stáť pri izbovej teplote 24 hodín
Fľašu poriadne uzavrieme a pretrepeme až kým sa cukor nerozpusti. Necháme stáť pri izbovej teplote 1-2 dni, fľaška bude natlakovana. Ak je po 1 dni stále mäkká, pridáme trošku droždia a opäť pretrepeme. Potom fľašku preložíme do chladničky, alebo na chladné miesto. Keď budete fľašku otvárať, dávajte si pozor a robte to pomaly, aby vám obsah nevystrelil do kuchyne. :-) Pivo chutí skutočne nenapodobiteľne, je výborné. Ja k nemu pridávam aj klinčeky a škoricu.