Príprava týchto cukríkov je veľmi jednoduchá, zvládne ju skutočne každý a na rozdieľ od kupovaných sladkostí, tieto sú navyše aj zdravé a okrem pomoci pri kašli a boľavom hrdle vám pomôžu aj doplniť vitamín C. Hoci med tepelnou úpravou príde o čas svojich živín, určite je stále lepšou alternívou, ako cukríky s klasickým cukrom. Neváhajte a spravte si zásobu aj vy, prípravu zvládne skutočne každý!
Čo cukríky obsahuj?
Vitamín C, vitamíny A, B1, B2, C, E a minerály ako napríklad horčík, fosfor, draslík, vápnik či železo. Cukríky sú výborné proti kašľu, na zmiernie zápalu hrdla a tiež doplnia vitamín C.
Potrebujeme:
- asi 2 cm zázvoru
- 3 lyžičky citrónovej šťavy (môžeme pridať aj viac)
- 1/2 hrnčeka medu
- práškový trstinový cukor na obalenie
Postup:
Zázvor olúpeme a nakrájame na malé kúsočky. Med nalejeme do hrnca a pridáme nakrájaný zázvor. Zmes uvedieme do varu a akonáhle sa začne tvoriť pena a obsah vyliezať po okrajoch hrnca, stiahneme ho z platne. Pridáme do zmesi vmiešame 3 lyžičky citrónovej šťavy.
Potom zmes znova zahrejeme (nevaríme) a opäť odstavíme. Či je zmes hotová, môžeme vyskúšať tým, že trošku nalejeme do ľadovej vody, ak sa vytvorí tvrdá hrudka, máme hotovo. Ak nie, môžete celý proces zahrievania zmesi zopakovať a znovu vykonať skúšku. Akonáhle je zmes hotová, nalejeme ju do silikónovej formy alebo nakvapkáme na plech vyložený papierom na pečenie.