plny-hrniec_transparent_negativ.png

Jednoducho famózne domáce rožky: Stokrát lepšie, ako tie z pekárne a rozvoniavajú až k susedom!

Po čerstvé pečivo už nemusíte utekať do pekárne. Tieto fantastické rožky si teraz s týmto receptom z youtube pripravíte aj sami a chutia ešte lepšie, ak ich pečiete s láskou.

Potrebujeme:

1 kg hladkej múky

250 ml teplého mlieka

250 ml teplej vody

1,5 PL cukru

1 PL octu

1 PL soli

100 ml oleja

20 g čerstvého droždia alebo 7 g sušeného

Postup:

Do misky si dajte droždie, rozmrvte vidličkou, pridajte cukor a zalejte časťou mlieka. Dobre rozmiešajte a nechajte 10 minút stáť na teplom mieste, aby sa aktivoval kvások.

Do pohára s teplou vodou pridajte ocot a rozmiešajte. V samostatnej mise zmiešajte kilo múky s kváskom, zvyšným mliekom a octovou vodou.

Prilejte olej, osoľte a vymieste cesto. Ak je to potrebné, pridajte ešte trochu vody.

Keď už cesto drží pohromade, preložte si ho na pomúčenú pracovnú dosku a mieste kým nie je hladké asi 3 – 5 minút.

Misu si vymastite trochou oleja a preložte do nej cesto.

Prikryte potravinárskou fóliou a nechajte kysnúť 30 – 40 minút na teplom mieste.

Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.

Znovu ho preložte na pomúčenú pracovnú dosku, posypte trochou múky, vymieste a opäť odložte do misy prikrytej potravinárskou fóliou.

Nechajte opäť kysnúť 30 minút na teplom mieste. Potom preložte na pomúčenú pracovnú dosku.

Cesto rozrežte približne na rovnaké časti a každý kúsok vyformujte do malého bochníčka.

Prikryte ich potravinárskou fóliou a nechajte podkysnúť ďalších 10 minút. Potom každý kúsok vyvaľkajte na placku a zrolujte na rožok.

Rožky poukladajte na plech pokrytý papierom na pečenie, pofŕkajte trochou teplej vody a môžete ich prípadne posypať sezamom.

Kým sa vám predhreje rúra na 200 °C nechajte rožky prikryté bavlnenou utierkou.

Potom ich vložte do rúry a pečte asi 20 minút. Upečené rožky môžete pre krajší vzhľad potrieť rozpusteným maslom.

Prajeme dobrú chuť!

 

 

 

 

 

 

Najlepšie recepty na dnes