Domáce tekuté korenie z liečivého ligurčeka: Keď máte tento starý recept, už nepotrebujete žiadne iné dochucovadlá!

Nič neochutí polievky tak, ako toto domáce korenie. Žiadna chémia a hlavnou prísadou je liečivý ligurček, ktorého silu poznali už naše babičky.

10 blahodárnych účinkov ligurčeka na vaše telo a zdravie:

  • Podporuje trávenie, ak chudnete, ide o toho najlepšieho pomocníka,
  • Urýchľuje metabolizmus,
  • Podporuje vylučovanie žlče – výborná prevencia ochorení žlčníka,
  • Odstraňuje plynatosť a nafukovanie,
  • Prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam, čistí krv aj cievy,
  • Močopudné účinky – je výborný pre ľudí, ktorí trpia častými zápalmi močového mechúra, obličiek a vylučovacej sústavy,
  • Odstraňuje nadbytočnú vodu z organizmu, ak veľa solíte, ligurček vám vyčistí telo od nadbytočného sodíka,
  • Prečisťuje dýchacie cesty – zbavuje hlienu a uľahčuje dýchanie,
  • Výluhom z ligurčeka môžete úspešne liečiť ochorenia kĺbov, akými je reuma, artróza alebo dna. Môžete vyvariť všetky časti rastliny, najvýraznejší účinok má však koreň. Čaj z koreňa ligurčeka niekoľkokrát denne dokáže účinne zmierniť veľa zdravotných ťažkostí.
  • Výborný počas chrípky – ligurček je nielen skvelou prevenciu, ale pomôže vám aj rýchlejšie sa opäť vyzdravieť.

Potrebujeme:

Ligurček aj so stonkami (použijeme toľko ligurčeka, koľko korenia chceme robiť, u mňa platí, že čím viac, tým lepšie)

400 ml vody

1 lyžičku soli

1 lyžičku čerstvej majoránky (ak nie ej tak aj sušenej)

2 lyžice slnečnicového oleja (alebo podľa potreby)

Postup:

Ligurček poriadne osprchujeme a pomelieme na mäsovom mlynčeku. Dáme do hrnca, pridáme vodu a varíme 15 minút. Zmes scedíme cez biele plátno, poriadne vyžmýkame

Do tekutej zmesi pridáme soľ, 2 lyžice oleja a majoránku a varíme tak dlho, až výluh zredukujeme na polovicu. Nalejeme do pohárov a obrátime hore dnom.

Vzniknutý koncentrát môžeme pridávať do polievok a podľa chuti aj do do omáčok.

Dnes najobľúbenejšie