plny-hrniec_transparent_negativ.png

Domáce slané praclíky

Túto skvelú slanú chuťovku som si donedávna kupovala len v obchode. Povedala som si však, že praclíky vyskúšam pripraviť doma – za pokus predsa nič nedám (teda ak nepočítam večer bez obľúbeného chrumkania). Vyskúšala som viacero receptov, ale tento je jednoznačne najlepší. Vrelo odporúčam!

Potrebujeme:

400 g hladkej múky

2 žĺtka

250 g masla

2 lyžice kyslej smotany

1 lyžičku soli

200 g nastrúhaného syra

Vajce na potretie

Sezamové semienka (prípadne iné semienka, korenie alebo morskú soľ)

Postup:

Vo väčšej miske zmiešame múku, žĺtka, maslo, kyslú smotanu, soľ, syr a vypracujeme hladké cesto. Cesto necháme 30 minút odpočívať a potom ho vyvaľkáme na hrúbku približne 0,5 centimetra. Z cesta povykrajujeme praclíky, prípadne iné tvary našich obľúbených krekrov.

Praclíky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom a vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 10 minút, alebo pokým nie je povrch praclíkov zlatistý.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Najlepšie recepty na dnes