Moja mama pozná RECEPT na najlepšie rýchle rožky: Starodávne cesto bez TUKU, sú chutné a fantasticky chrumkavé!

Recept na výborné domáce rožteky z úplne jednoduchého cesta, ktoré navyše rýchlo vykysne a perfektne sa s ním pracuje.

Určite odporúčam tento výborný recept.

 

 

Potrebujeme na 8-10 rožkov:

50 dkg pšeničnej hladkej múky

...

2 čajové lyžičky (10 g) soli

2 dkg (20 g) čerstvého droždia alebo vrecúško sušeného droždia

1 veľká polievková lyžica (50 g) kyslej smotany

2 dl mlieka (200 g)

1 dl vody (100 g) je lepšie, ak je to nesýtená minerálna voda, nie voda z vodovodu

(Nie je to chyba, do cesta naozaj netreba pridávať extra tuk)

Postup:

 

 

Do misky nasypeme múku a pridáme soľ.

V strede urobíme jamku a rozmrvíme do nej droždie.

Pridáme vlažné mlieko a vlažnú vodu.

 

 

Pridáme aj vlažnú kyslú smotanu.

Vymiesime klasické cesto.

Hnetenie je možné vykonávať ručne, pomocou ručného šľahača, pomocou pekárne alebo robota.

 

 

V každom prípade cesto miesime, kým nie je povrch hladký a nelepí sa na ruky.

Po vymiesení necháme kysnúť 40-45 minút.

Následne nakrájame na 8-10 kúskov (cca 85-110 g/ks).

 

 

Vytvarujeme guľky.

Guľky necháme 10 minút odpočívať. Je to preto, aby sa uľahčilo vaľkanie.

Teraz rozvaľkáme a vytvarujeme rožteky (viď video).

 

 

Na zľahka pomastenej doske ľahko vyvaľkáme natenko a následne zavinieme.

Pokúste sa natiahnuť čo najtenšie a pevne ho zrolujeme, pričom ho dlaňou rolujeme smerom von.

Necháme na plechu vystlanom silikónovým papierom na pečenie tak, aby konce smerovali vždy smerom dole, inak sa spoje pri pečení „otvoria“.

 

 

Rúru predhrejeme na 220 stupňov.

Na dno rúry dáme nádobu s 1 dl vody (voda by sa mala zohriať spolu s rúrou, aby sa vnútri vytvorila para)

Pred vložením do rúry potrieme povrch rožkova vodou (alebo postriekame pomocou rozprašovača), aby nikde nezostala múka, pretože tam, kde nevsiakne vodu, nebude mať pečivo peknú farbu.

 

 

Po 10-15 minútach pečenia (u mňa 13 minút), keď vidíte, že začalo hnednúť, znížte teplotu na 200 stupňov a zapnite ventilátor.

Teraz rožky necháme zapiecť pekne do červena za 3-5 minút (u mňa 4 minúty).

 

 

Keď ich vyberieme, pokvapkáme ich trochou studenej vody.

Položíme na mriežku, aby vychladli.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Video návod:

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels