Prinášame vám vynikajúci domáci recept, ktorého autorkou je pani Viera Ližičárová.
Tento recept prešiel mnohými obmenami a dá sa pripraviť vo vyprážanej, alebo pečenej verzi (pečú sa nasucho). Podávať ich môžete ako klasické langoše s oblohou, alebo ako prílohu k polievke, omáčke, alebo ako náhradu chlebíka. Podplameníky sú mäkučké aj na druhý deň a môžu za to zemiaky, ktoré sa pridajú do cesta.
Potrebujeme:
Hladká múka ( 500 g )
Kyslá smotana ( 3 lyžice )
Olej do cesta ( 2 lyžice )
Sóda bikarbóna ( ½ lyžičky )
Sušené droždie ( 1 vrecko )
Soľ ( 1 lyžička )
Rasca ( 1 lyžička )
Mlieko ( 350 ml )
3 malé zemiaky ( uvarené v šupke )
Postup:
Zemiaky dáme variť v šupke a uvaríme domäkka.
Potom ošúpeme a nastrúhame alebo roztlačíme.
Do preosiatej múky pridáme sušené droždie, soľ a rascu.
Pridáme zemiaky, kyslú smotanu, mlieko a vymiešame jednotné cesto.
Cesto prikryjeme a necháme na teplom mieste podkysnúť asi 40 minút.
Potom na pomúčenej doske cesto prepracujeme a rozvaľkáme na placku.
Vykrajujeme kruhy, ktoré rukami vyformujeme na tenšie placky.
Teraz už len vypražiť v horúcom oleji, alebo upiecť v piecke, ako to robili naše staré mamy.
Ide o vynikajúcu pochúťku, prílohu k polievke, alebo ak ich upečiete, sú vynikajúce aj ako náhrada chlebíka.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)