plny-hrniec_transparent_negativ.png

Recept na domáce PODMLANNÍKY našich babičiek: Chlieb z obchodu nikomu nechýba, najväčšia delikatesa sedliackych rodín!

Prinášame vám vynikajúci domáci recept, ktorého autorkou je pani Viera Ližičárová.

Tento recept prešiel mnohými obmenami a dá sa pripraviť vo vyprážanej, alebo pečenej verzi (pečú sa nasucho). Podávať ich môžete ako klasické langoše s oblohou, alebo ako prílohu k polievke, omáčke, alebo ako náhradu chlebíka. Podplameníky sú mäkučké aj na druhý deň a môžu za to zemiaky, ktoré sa pridajú do cesta.

Potrebujeme:

Hladká múka ( 500 g )

Kyslá smotana ( 3 lyžice )

Olej do cesta ( 2 lyžice )

Sóda bikarbóna ( ½ lyžičky )

Sušené droždie ( 1 vrecko )

Soľ ( 1 lyžička )

Rasca ( 1 lyžička )

Mlieko ( 350 ml )

3 malé zemiaky ( uvarené v šupke )

Postup:

Zemiaky dáme variť v šupke a uvaríme domäkka.

Potom ošúpeme a nastrúhame alebo roztlačíme.

Do preosiatej múky pridáme sušené droždie, soľ a rascu.

Pridáme zemiaky, kyslú smotanu, mlieko a vymiešame jednotné cesto.

Cesto prikryjeme a necháme na teplom mieste podkysnúť asi 40 minút.

Potom na pomúčenej doske cesto prepracujeme a rozvaľkáme na placku.

Vykrajujeme kruhy, ktoré rukami vyformujeme na tenšie placky.

Teraz už len vypražiť v horúcom oleji, alebo upiecť v piecke, ako to robili naše staré mamy.

Ide o vynikajúcu pochúťku, prílohu k polievke, alebo ak ich upečiete, sú vynikajúce aj ako náhrada chlebíka.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Najlepšie recepty na dnes