Domáce PIVNÉ rožky: Potrebujete 280 g múky, 125 ml oleja, 100 ml piva, droždie, cukor a džem!

Výborný nápad na rýchle a chrumkavé pečivo z pivného cesta.

 

 

Tieto rožteky sú jednoduché na prípravu a veľmi lahodné.

Odporúčam ich naplniť džemom, ale vynikajúce sú aj s nutellou alebo tvarohovou plnkou.

...

Potrebujeme:

280 g hladkej múky

125 ml oleja

4 g sušeného droždia alebo 12 g čerstvého droždia

100 ml piva izbovej teploty

1 štipka soli

20 g cukru

1 g vanilky

1 lyžica vody

180 g džemu

Postup:

V miske rozdrobíme droždie.

Pridáme cukor a dobre premiešame, kým sa droždie nerozpustí.

 

 

Pridáme vlažnú vodu, premiešame a odstavíme na 10 minút.

Medzitým dobre umyte citrón a potom ho nastrúhajte (iba žltú vrstvu) na malom strúhadle.

V samostatnej miske zmiešame preosiatu múku s vanilkou a soľou.

V strede múky urobíme jamku, kam nalejeme kvások.

 

 

Pridáme aj citrónovú kôru, olej a pivo.

Začneme miešať vareškou, potom cesto vymiesime ručne.

Cesto nemusíme veľmi miesiť, len toľko, aby bolo lepkavé a trochu mastné.

Misku prikryjeme potravinovou fóliou alebo čistou kuchynskou utierkou.

Odložíme na 30 minút na teplé miesto.

 

 

Následne cesto rozdelíme na 6 guličiek, z ktorých rozvaľkáme 6 okrúhlych plátov s priemerom 20-22 cm.

Rozdelíme si každý kruh na 8 rovnakých trojuholníkov.

Na každý okraj pridáme asi štvrť lyžičky džemu, potom zrolujeme.

Veľký plech vystelieme papierom na pečenie a preložíme naň rožky.

 

 

Odložíme na 15 minút.

Plech vložíme do predhriatej rúry na 180 stupňov.

Rožky pečieme 20 minút alebo kým pekne nezhnednú.

 

 

Horúce rožky obalíme v práškovom cukre zmiešanom podľa ľubovôle s vanilkou.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels