Rýchly chlebík bez kysnutia. Stačí jednoduchý zmiešať všetky prísady a s cestom môžete hneď pracovať. Navyše, chlebík je vynikajúci a chrumkavý aj na druhý deň. V chladničke vám vydrží až 7 dní.
Potrebujeme:
280 g preosiatej špaldovej hladkej múky
170 g preosiatej pohánkovej múky (môžeme použiť aj ražnú múku)
2 tégliky bieleho acidka
1 lyžičku soli
1 lyžičku hnedého cukru
1 lyžičku jedlej sódy
1 lyžičku mletej rasce
Do cesta môžeme pridať aj semienka podľa chuti
Na posypanie:
Voliteľné: 1 lyžičku sezamových semienok
Postup:
Muku zmiešame s ostatnými suchými prísadami a postupne pridávame acidko. Prísady zmiešame pomocou vidličky. Stačí aby sa prísady spojili, netreba pracne a dlho miešať. Cesto by malo byť lepivé.
Pripravíme si formu na pečenie, ktorú je dobré predhriať v rúre – ideálna je jánska misa alebo podlhovastá forma na pečenie s vyššími okrajmi.
Predhriatu formu vystelieme papierom na pečenie, ktorý trochu pomastíme olejom a vyklopíme do nej cesto. Cesto môžeme podľa potreby trochu vyformovať rukami, aby mal chlebík pekný tvar. Môžeme posypať semienkami alebo rascou a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 50 minút. Chlebík počas pečenia sledujeme, kedže každá rúra pečie inak.