Cesnakové placky so syrom
Potrebujeme:
300 g múka hladká
50 ml olej slnečnicový
100 ml voda studená
1 lyžička soľ
1 lyžička prášku do pečiva
200 g údený syr (strúhanie) – môžete použiť aj obyčajný syr
pretlačený cesnak, zelené bylinky a trochu oleja na potretie
Postup:
Do veľkej misy preosejeme hladkú múku, pridáme prášok do pečiva, soľ a premiešame. Primiešame olej a vodu a vypracujeme hladké cesto, z ktorého oddeľujeme menšie časti a tie rozvaľkáme na tenký plát.
Posypeme strúhaným syrom, zabalíme do guľôčky a guličku ešte raz rozvaľkáme.
Pečieme na suchej panvici z oboch strán dozlatista a po upečení hneď potierame cesnakovým olejom.
Cesnakový olej: Do oleja roztlačíme cesnak a premiešame.
Turecké placky
Potrebujeme:
- 400 g pšeničnej múky hladkej
- 250 ml kefíru
- soľ podľa chuti
- 1 lyžička sódy
Postup:
1. Preosejte múku a pridajte sódu a soľ.
2. Vymieste mäkké cesto. V závislosti od konzistencie kefíru vám ho môže postačiť aj trošku menej.
3. Aby sa vám nelepilo cesto na ruky, potrite si ruky olejom.
4. Cesto dajte odpočinúť na 10 minút do chladničky.
5. Cesto rozdeľte na 5 častí. Z každého kúska vytvarujte tenkú okrúhlu palacinku.
6. Prepichnite palacinky po obvode vidličkou a dobre predhrejte panvicu.
7. Na strednom ohni opečte placky z oboch strán do zlatohneda. Panvicu nepotrebujete naolejovať. Keď je placka opečená, môžete ju potrieť maslom.
A chutné placky sú na svete. Je to skvelá náhrada za chlieb. Nie je nič jednoduchšie ako pripraviť si tieto placky.
Lokše z kyslého mlieka
Potrebujeme:
1/2 kg múka polohrubá
1/2 liter acidofilné mlieko
1 KL sóda bikarbóna
2 KL soľ
1 KL cukor
Postup:
Do múky pridáme 1 KL sódy bikarbóny, soľ, cukor, kyslé mlieko. Zamiesime hladké cesto, ktoré necháme 10-15 minút odpočívať.
Potom vyvaľkáme valček, ktorý pokrájame na cca 3 cm kúsky.
Z každého kúska vyvaľkáme hrubú lokšu a necháme aspoň 10 minút odpočinúť. Potom vyprážame na malom množstve oleja z oboch strán, alebo na sucho opekáme na platni (opekané lokše na záver pomastíme roztopeným maslom).
Hotové lokše potrieme maslom.
Chlebové placky bez droždia
Potrebujeme (8 ks):
kefír – 500 g
jedlá sóda – 5 g
soľ – 4 g
múka hladká – 600 g
rastlinný olej – 15 ml.
trochu mlieka (kefír, vajcie) – na potretie
Postup:
V miske ziešame kefír s jedlou sódou, múkou a soľou. Vypracujeme jednotné cesto, na pomôčenej doske ho premiesime a potrieme olejom, aby sa s lepivou hmotou lepšie pracovalo.
Cesto dáme do misky, prikryjeme a necháme 20 minút odpočívať.
Potom cesto rozdelíme na menšie časti, z ktorých vyformujeme placky.
Do placiek urobíme prstom jamky a potrieme trochou mlieka.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 230-250 stupňov 10-15 minút.
Tvarohové žemle
Potrebujeme:
275 g jemného tvarohu
60 g krupicového cukru
10 g vanilkového cukru
2 menšie vajcia
2 PL rastlinného oleja
štipka soli
250 g múky
10 g prášku do pečiva
na potretie: žĺtok + 1 PL mlieka
Postup:
Ako prvé si rozohrejeme rúru na 200 stupňov. Do misky si dáme tvaroh, vajíčka, štipku soli, cukor, vanilkový cukor, rastlinný olej a všetko spolu dobre premiešame.
Postupne pridávame preosiatu múku a prášok do pečiva (trochu múky, asi 10 – 20 g si nechajte). Čím dlhšie budete cesto miesiť, tým budú buchty nadýchanejšie. Pracovnú dosku si posypeme múkou a preložíme na ňu cesto. Cesto si vyformujeme do obdĺžnika a rozrežeme na 8 rovnakých dielov.
Z každého kúsku vyformujte guľôčku. Plech si vystelieme papierom na pečenie, poukladáme naň buchty, potrieme žĺtkom vyšľahaným s mliekom a dáme piecť do predhriatej rúry na 200 stupňov. Pečieme asi 20 – 25 minút. Nechajte vychladnúť a môžete podávať. Prajeme dobrú chuť!
Videonávod nájdete TU
Írsky chlebík bez kysnutia
Potrebujeme:
450 g hladkej špaldovej múky
1 lyžička soli
1 lyžička kryštálového cukru
1 lyžička sódy bikarbóny
500 g bieleho jogurtu
Postup:
Vo väčšej miske zmiešame múku, soľ, cukor, sódu bikarbónu a pridáme biely jogurt.
Všetky ingrediencie jemne premiešame, aby sa spojili do hladkého cesta. Dávajte však pozor, aby ste cesto nemiesli – stačí ho len zľahka premiešať, v tom spočíva jeho kúzlo. :-)
Cesto jemne premiestnime do zapekacej misy vystlanej papierom na pečenie a pomúčenými rukami jemne vytvarujeme tvar bochníka.
Misu vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov cca 50 minút, alebo kým chlieb nie je na povrchu chrumkavý. Necháme vychladnúť na mriežke a môžeme servírovať.
Lenivé pagáče z kyslej smotany
Potrebujeme:
- 500 g polohrubej múky
- 1 tuk na pečenie
- 1 kelímok kyslej smotany
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 1 lyžička soli
- 1 žĺtok
- na potretie 1 vajce a sézamové semienka alebo mak na posypanie
- tuk na vymastenie plechu
Postup:
Zo surovín izbovej teploty vymiesime cesto. Cesto vyvaľkáme, formičkou vykrajujeme menšie pagáčiky a poukladáme ich na vymastený plech.
Pagáčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sézamovými semienkami alebo makom a upečieme vo vyhriatej rúre dozlatista.
Zemiakové pampúchy
Potrebujeme:
1/2 kg sypkých zemiakov (asi 3-4 ks zemiakov)
60 g masla
60 g polohrubej múky
1 ČL prášku do pečiva
trochu strúhaného muškátového orieška
soľ a čerstvo pomleté čierne korenie
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupe a necháme ich poriadne vychladnúť, najlepšie v prázdnom horúcom hrnci, v ktorom sa varili. Zbavia sa tak vody a výsledné cesto sa nebude príliš lepiť pri pečené. Zemiaky ošúpeme a pretlačíme cez lis. Primiešame mäkké maslo, múku, prášok do pečiva a čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok. Soľ a čierne korenie podľa chuti. Zamiesime masu na hladké cesto, ktoré bude odlepovať od rúk a nechajáme chvíľu odpočívať.
Na sporáku rozohrejeme liatinovú platňu, v dlaniach vyformujeme malé pampúchy a necháme ich mierne pomúčené opekať z každej strany do zlatista. Hotové si ich natrieme masťou, alebo maslom masťou, požívame ako náhradu pečiva, omáčke alebo polievku.
Poľská náhrada chlebíka
Potrebujeme:
2 hrnčeky múky
4 kopcovité lyžice kefíru alebo iné kyslé mlieko
1 vajíčko
Ďalej:
1 lyžica cukru
Polovica čajovej lyžičky soli
Polovica lyžičky sódy na pečenie
Postup:
Všetko zmiešame, vypracujeme jednotné cesto a rozvaľkáme ho na hrubší plát. Pohárom vykrajujeme kolieska (alebo robíme iné tvary), ktoré nasucho pečieme na platni (ako lokše), alebo na panvici s hrubším dnom. Pečieme na slabom plameni z oboch strán dozlatista.
https://youtu.be/b03BWAzvnLo