plny-hrniec_transparent_negativ.png

Toto domáce pečivo má teraz u nás zelenú: Pečiem ho doma skoro každý deň a je ako z pekárne!

Vynikajúce domáce pečivo podľa receptu z youtube, ktoré sa podarí hneď na prvýkrát! Zvonku je zlatistá chrumkavá kôrka, zvnútra je ako striedka ako vatička…

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

320 ml teplej vody (pozor, nie horúcej, pretože tá by zničila kvasinky)

10 g instantného droždia alebo 30 g čerstvého droždia

10 g soli

1 PL cukru

Postup:

Do misy si nasypeme sušené droždie, pridáme cukor a tri polievkové lyžice múky.

Premiešame a nalejeme teplú vodu. Pomocou metličky rozmiešame tak, aby nám neostali hrudky a necháme stáť 10 minút.

Do väčšej misy si nasypeme zvyšnú múku, pridáme soľ, aj kvások, premiešame a vypracujeme kompaktné cesto. Prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme 20 minút kysnúť na teplom mieste.

Nakysnuté cesto si preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a preložíme ho na polovicu.

Týmto prekladaným spôsobom ho vypracujeme niekoľkokrát (viď video). Vďaka tomu bude cesto nadýchané a jemné. Zo začiatku je lepkavé a ťažšie sa s ním pracuje, ale neskôr sa stáva hladšie a nelepivé.

Odporúča sa nepridávať múku navyše, ale vytrvať v miesení. Miesime asi 15 – 20 minút, aby sme dostali elastické a hladké cesto. Po 20 minútach má cesto úplne inú štruktúru.

Akonáhle je cesto hotové, vytvarujeme guľku a odložíme ju odpočívať do vymastenej misy. Cesto tiež jemne potrieme olejom a prikryjeme potravinárskou fóliou.

Necháme odpočívať 45 minút až 1 hodinu na teplom mieste.

Cesto by malo strojnásobiť svoj objem. Potom odstránime fóliu a posypeme trochou múky. Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku. Vyformujeme hrubšiu placku a rozdelíme ju na 8 približne rovnakých častí.

Každý kúsok vygúľame, potom si potrieme ruky trochou oleja, potrieme cestové guľky a prikryjeme potravinárskou fóliou.

Necháme podkysnúť 10 minút. Po uplynutí tejto doby cesto ponaťahujeme do dvoch strán a potom ho stočíme tak, aby bol každý kúsok nadýchaný.

Jemne povaľkáme po krajoch, aby získalo pečivko pekný tvar. Toto urobíme s každým kúskom. Hotové ukladáme na plech pokrytý papierom na pečenie, prikryjeme fóliou a necháme 30 minút podkysnúť.

Veľkosť by sa mala zdvojnásobiť. Potom ich narežeme žiletkou alebo ostrým nožom, postriekame vodou a vložíme do predhriatej rúry na 250 °C.

Pečieme 10 minút, potom rúru otvoríme, znovu postriekame vodou a pečieme pri zníženej teplote na 180 °C asi 10 – 15 minút do zlatista. Hotové pečivo vyberieme, poukladáme na mriežku a necháme vychladnúť. Prajeme dobrú chuť!

 

 

 

Najlepšie recepty na dnes