Výborný recept od pani Šárky zo stránky mimibazar. Neverila som, ale naozaj chutí ako kupované nátierkové maslo. A nakoniec prikladám skvelý recept na štrúdľu z nátierkového masla.
Potrebujeme:
1 veľký biely jogurt (500 ml)
200 ml smotany na šľahanie 31 % (môže byť aj smotana na varenie 12% – to je ešte lacnejšia verzia)
Štipku soli
Postup:
Metličkou zľahka vyšľaháme jogurt so smotanou a s pol lyžičkou soli. Necháme v chladničke 24 hodín odkvapkať na sitku s utierkou. Druhý deň dáme do misky, ochutnáme a prípadne ešte dosolíme. Môžeme pridať rôzne ďalšie prísady (bylinky, cesnak, chren, šunku ap.) A tým vytvoriť ochutené nátierkové maslo.
Srvátku nevylievajte, ale použite na prípravu cesta na domáce koláče.
Falošné lístkové cesto z nátierkového masla – na výbornú štrúdľu
Potrebujeme:
300 g nátierkového masla ak máte kupované, tak 2 tégliky
2 tégliky polohrubej múky
Štipka soli
Na potretie:
Vajce
Postup:
Cesto môžete použiť na jednoduché sladké chuťovky – ja používam hlavne na domácu štrúdľu. Stačí len všetky prísady spracovať a nechať chvíľu odležať v chladničke – aby sa s cestom dobre rpacovalo. Potom jednoducho vyvaľkáme na pláty, dáme náplň, zrolujeme a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme vajíčkom a pečieme dozlatista.