Moje prvé maslové croissanty – mäkučké ako dych: Také výborné pečivo som ešte nejedla a na druhý deň sú ešte lepšie!

Vynikajúci recept na domáce maslové croissanty. Naozaj fantastické a na druhý deň chutia ešte lepšie.

Vynikajúci recept na domáce maslové croissanty. Naozaj fantastické a na druhý deň chutia ešte lepšie.

Potrebujeme:

680 gramov hladkej múky

42 gramov droždia

100 ml mlieka

170 ml vlažnej vody

2 vajíčka

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

50 gramov cukru do kvásku

280 gramov masla (ak nemáte, môžete nahradiť margarínom, ale maslo je maslo)

soľ

Postup:

Z droždia a vlažnej vody a cukru si urobíme kvások  a necháme ho vyjsť. V miske si potom miešame všetky suroviny. Vypracujeme polotuhé cesto. Pracovnú dosku si pomúčime a cesto rozvaľkáme naširoko. Na polovicu cesta potom rovnomerne poukladáme plátky masla a cesto preložíme na polovice a znovu rozvaľkáme. Prikryjeme ho utierkou a necháme asi 15 minút odpočívať.

Celý postup znovu opakujeme. Na cesto poukladáme plátky masla, preložíme a rozvaľkáme.

Zložené cesto potom opäť zakryjeme a necháme na teplom mieste odpočívať ďalších 20 minút. Následne cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika a jeho hrúbka by mala byť cca 0,5 centimetra. Pokrájame ho na trojuholníky.

Každý trojuholník zrolujeme a vytvarujeme rožtek. Môžete ich naplniť lekvárom, prípadne inou sladkou náplňou, no vhodná je aj šunka so syrom, ak preferujete slané. Rožky naukladáme na plech, prekryjeme utierkou a necháme ešte 15 minút dokysnúť.

Na záver ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme do predhriatej rúry na 180 stupňov Celzia. Pečieme ich až kým nebudú zlatistej farby. Podávame letné, vtedy sú najlepšie, no vydržia vám aj na druhý deň.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)