plny-hrniec_transparent_negativ.png

Domáce maslo – keď vyskúšate tento recept, už si maslo z obchodu nekúpite!

Vedeli ste, že domáce maslo si viete jednoducho a rýchlo vyrobiť z jednej suroviny?

Vedeli ste, že niektoré základné produkty si môžete pomerne jednoducho a lacno vyrobiť aj u vás doma? Patrí medzi ne jednoznačne aj domáce maslo.

Výhody prípravy domáceho masla:

 

Chuť: Domáce maslo má bohatú, krémovú chuť a výraznú arómu, ktorú maslo z obchodu nemá.

Kvalita: Pri výrobe domáceho masla máte kontrolu nad ingredienciami a môžete si vybrať kvalitné suroviny, ako napríklad bio smotanu z miestnej farmy.

Zdravie: Domáce maslo neobsahuje pridané látky, ako sú farbivá, konzervanty a arómy. Je to zdravšia alternatíva k maslu z obchodu, ktoré môže obsahovať trans-tuky a nežiaduce prísady.

 

 

Udržateľnosť: Výroba domáceho masla je ekologicky šetrnejšia, pretože znižuje plytvanie potravinami a eliminuje potrebu plastových obalov.

Cena: V závislosti od ceny smotany môže byť domáce maslo lacnejšie ako maslo z obchodu. Ak si teda zabezpečíte smotanu v akcii, maslo vás vyjde nepomerne lacnejšie.

Vedľajší produkt: Pri výrobe domáceho masla vzniká cmar, ktorý môžete využiť na pečenie, varenie alebo do smoothies.

Ako pripraviť maslo zo smotany na šľahanie?

Ja odporúčam kupovať smotanu na šľahanie v akcii, vtedy sa výroba domáceho masla skutočne vyplatí.

 

 

Potrebujeme:

Smotanu na šľahanie (1500 ml)

Postup:

Smotanu nalejte do misy a elektrickým šľahačom ju šľahajte 5 minút.

Pohodlnejšie je pripravovať maslo po častiach, práca tak ide rýchlejšie od ruky.

Ak máte dostatočne výkonný šľahač, pokračujte v šľahaní, pokiaľ nie, prelejte hustnúcu šľahačku do mixéra.

 

 

A pokračujte ďalších 5 minút.

Už po 3 minútach uvidíte, ako sa zo smotany začína oddeľovať srvátka a po bokoch sa zráža maslová hmota.

Po 5 minútach mixovania ju vyklopte do misky a zlejte všetku tekutinu (cmar).

Nevyhadzujte ju, cmar sa cení a dá sa použiť napríklad ako prísada do kysnutého cesta, cesta na sušienky alebo aj do cesta na palacinky.

Keď spracujete do tejto fázy všetku smotanu, získate asi 900 gramov masla.

 

 

 

Aby ste ho dostali do použiteľnej formy, pripravte si misu s ľadovou vodou, do ktorej ešte pridajte ľadové kocky.

Premiestnite maslo do ľadovej vody a 5 minút počkajte, kým sa hmota schladí a stuhne.

Potom ju rukami vytvarujte do tvaru valčeka.

Pripravte si kus priľnavej potravinárskej fólie.

Na ňu položte valček masla a ešte ho s pomocou fólie vytvarujte.

 

 

Potom odložte na 3 hodiny do chladničky.

Výsledný valček masla rozdeľte na menšie kúsky a každý zabaľte do kusu papiera na pečenie, lesklou stranou dovnútra.

Skladujte v chladničke až po dobu 1 mesiaca.

Pokiaľ máte masla viac, bez obáv ho zamrazte.

Tak vám vydrží celé mesiace.

Ako pripraviť maslo z mlieka?

Tento recept je veľmi jednoduchý, len musíte byť trpezliví pri zbere smotany, ktorá sa tvorí na povrchu mlieka.

 

 

Na tento recept je potrebné zabezpečiť si čerstvé kravské mlieko, asi 5 litrov.

Mlieko dobre precedíme a dáme zovrieť do hrnca. Potom sporák vypnite, mlieko nechajte zohriať na izbovú teplotu a potom dajte cez noc do chladničky.

Na druhý deň mlieko vyberieme z chladničky, pozbierame smotanu z vrchu a uložíme do mrazničky. Keď nazbierate potrebné množstvo smotany (1 kilogram), vyberte ju z mrazničky a vložte na noc do chladničky.

 

 

Smotanu preložíme do misky a vyšľaháme mixérom, potom pridáme 2 hrnčeky vody a ďalej miešame 5 minút, kým sa nezmení na krém.

Pridajte ďalšie 2 šálky vody a znova premiešajte. Pravdepodobne si už všimnete, že sa tuk začína oddeľovať.

Potom maslo preceďte, aby ste z neho odstránili prebytočnú tekutinu a vložte ho do misky.

K maslu opäť pridajte vodu, stlačte ho lyžicou a opláchnite, kým voda nevyteká.

Domáce maslo vložte do čistej nádoby a uložte do chladničky. Môžete ho podávať ráno na raňajky, s čerstvým alebo opečeným chlebom.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes