Domáce mascarpone z mlieka a masla

Cena pravého mascarpone v obchode je neprimerane vysoká, napriek tomu, že jeho kvalita niekedy nezodpovedá našim predstavám.

 

 

Lepšie by bolo urobiť si mascarpone vo vlastnej kuchyni, pretože je pripravené za chvíľu.

Bude vám stačiť len zmiešať mlieko a maslo.

...

Potrebujeme:

 

 

370 mililitrov mlieka

100 gramov masla (82,5 % tuku)

3 lyžice citrónovej šťavy

pol lyžičky cukru

štipka soli

Postup:

Najprv preložte maslo do hrnca a položte ho na sporák.

 

 

Potom nalejte mlieko.

Zahrievajte, kým sa maslo úplne nerozpustí.

Hrniec odstavte zo sporáka.

 

 

Do mlieka pridáme cukor a soľ.

Zmes miešame ponorným mixérom 4 minúty.

Potom nalejte zmes do čistej misky cez sito, aby ste odstránili penu, ktorú nepotrebujeme.

 

 

Nalejte zmes späť do hrnca a dajte na mierny oheň.

Nalejte citrónovú šťavu.

Po štyroch minútach sa na povrchu vytvoria vločky, tým sa oddelí srvátka.

 

 

Odstráňte panvicu zo sporáka.

Prikryte pokrievkou.

Nechajte 10 minút odstáť.

 

 

Potom zmes nalejte cez cedník vystlaný gázou do čistej misy.

Zakryte potravinovou fóliou.

Nechajte znova 2 hodiny odstáť, aby srvátka odtiekla.

 

 

Je tu malá, ale dôležitá poznámka:

Ak zmes zaťažíte, mascarpone sa vytvorí rýchlejšie, ale bez neho bude mascarpone jemnejšie.

 

 

Rozsah použitia mascarpone je veľmi široký.

Ide o nátierku na chlebíčky aj prípravu na jemné dezertné krémy.

Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels