Naučte sa tento jednoduchý postup a mascarpone už nemusíte kupvoať v obchode. Vyrobíte si ho ľahko z obyčajnej kyslej smotany.
Potrebujeme:
- 1,5 kg kyslej smotany (20% tuku) – napr kyslá smotana Kunín deluxe
Postup:
Do misky vložíme sitko a vyložíme ho gázou tak, aby sme ju mali aspoň v trojitej vrstve. Na gázu navrstvíme studenú kyslú smotanu a gázu pevne spojíme aby sme smotanu poriadne stlačili. Na takto zabalenú kyslú smotanu v gáze uložíme závažie (od 2 do 4 kg) a necháme v chladničke 72 hodín, kým srvátka nestečie do panvice a neostane vám v gáze jemný, krémový mascarpone syr. Uchovávajte mascarpon v chladničke, ale nie príliš dlho, pretože všetky domáce mliečne výrobky môžu byť skladované kratšie ako v obchode.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: ketkes