Nekupujte lístkové cesto, ak sa chystáte piecť. S týmto jednoduchým receptom z youtube si ho teraz hravo pripravíte aj doma. Prinášame vám aj nápad na chutnú plnku.
Čo neminiete, môžete zamraziť.
Potrebujeme:
200 ml studeného mlieka
90 ml rastlinného oleja
1 vajce
1 PL jablčného octu
1 ČL soli
1 balíček prášku do pečiva
480 g hladkej múky
Na plnku:
100 g rozpusteného masla
čerstvý špenát
25 g tvrdého syra podľa vlastného výberu
15 g strúhaného čedaru
1 ČL čili papričiek
Na potretie: 1 žĺtok + 1 PL mlieka
Postup:
Do misy si nalejeme studené mlieko, olej, pridáme vajce, ocot, soľ a dobre premiešame metličkou.
Nasypeme múku, prášok do pečiva a vypracujeme kompaktné, stredne mäkké cesto. Cesto preložíme na pracovnú dosku a miesime ho asi 1 minútu. Vyvaľkáme hrubší valec a rozdelíme ho na 16 rovnakých častí.
Každý kúsok vygúľame na veľkosť vlašského orecha.
Keď máme vygúľané všetky kúsky cesta, prikryjeme ich potravinárskou fóliou a necháme podkysnúť 5 minút. Potom si pracovnú dosku posypeme múkou a jednotlivé kúsky cesta vyvaľkáme na tenké placky.
V hrnci si rozpustíme 100 g masla a začneme na seba vrstviť vždy 2 placky. Každú placku potrieme maslom a priklopíme ďalšou plackou cesta. Aj tú zvrchu potrieme.
Potom preložíme z jednej strany, z druhej strany a zľava dvakrát doprava, aby nám vznikol preložený štvorec cesta.
Všetky takto preložené štvorce uložíme vedľa seba na plech, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme 15 minút podkysnúť.
Medzitým si pripravíme plnku. Špenátové listy si nakrájame na menšie kúsky, pridáme oba druhy syra, čili a premiešame.
Vykysnuté štvorce cesta si preložíme na pomúčenú dosku, po jednom vyvaľkáme a preložíme každý roh smerom do stredu.
Otočíme a rozvaľkáme. Do stredu navrstvíme plnku a zabalíme opäť tak, že jednotlivé rohy preložíme smerom do stredu.
Taštičky ukladáme na plech pokrytý papierom na pečenie, potrieme vajíčkom, ktoré sme zmiešali s mliekom.
Navrch môžeme ešte navrstviť trochu syra. Vložíme do predhriatej rúry na 180 °C a pečieme asi 25 – 30 minút.
Hotovo.
Prajeme dobrú chuť!
TIP: Plnku môžete použiť podľa vlastného výberu.