plny-hrniec_transparent_negativ.png

Domáce kysnuté buchty s Nutellou: Cesto jemné ako obláčik a z jednej várky sa naje celá rodina!

Buchty podľa pani Márie Palečkovej som skúsila len minulý týždeň a už pečiem ďalšiu dávku. Pani Mária z jednej dávky upiekla aj vynikajúci závin, takže cesto je vhodné aj na iné domáce dobrôtky. My sme z tejto dávky robili len buchty a to s nutellou, tvarohom a tiež lekvárom. Vyšla nám dávka na dva plechy.

Potrebujeme:

1 kg polohrubá múka

500 ml mlieka

125 g masla

1 vajce

1 žĺtok

4 PL kr. cukor

42 g droždie

štipka soľ

citrónová kôra

Na potretie:

Maslo

Postup:

Vo vlažnom mlieku s 1 PL cukru necháme nakysnúť droždie.

Vajcia vymiešame v samostatnej miske s cukrom a maslom do peny.

Múku preosejeme, pridáme citrónovú kôru, soľ, vajcia s maslom a kvások.

Vymiesime vláčne cesto, ktoré nechám kysnúť 30 – 40 min.

Cesto rozdelíme na 3 časti, vyvaľkáme na pol cm, nakrájame na štvorce, plníme plnkou a zabalíme.

Uložíme na plech vymazaný maslo.

Pečieme na 180 st. 25 min.

Horúce potrieme maslom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes