Domáca vegeta s liečivým ligurčekom: Kto pozná tento starý recept, ten v polievke neznesie žiadne umelé dochucovadlá!

5285

Túto vegetu pripravujem už viac, ako 20 rokov.

Začala som ju vyrábať vtedy, keď sa u nás v rodine objavili problémy s obličkami a bolo potrebné obmedziť soľ a chemické výrobky.

Vegeta je výborná a vhodná aj pre malé deti.

Ja vôbec nepridávam soľ a nikomu ani nechýba.

Ak bez soli neviete žiť, pridajte si ju do výslednej vegety.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Vždy je to zdravšie ako vegeta s glutamanom.

Potrebujeme:

1 kg mrkvy

1 kg petržlenu

500 g cibule

400 g zeleru

1 zelenú papriku

2 červené papriky

1-2 ks. póru

Sušenú petržlenovú vňať (hrsť)

Sušenú zelerovú vňať (hrsť)

Dve hrste sušeného ligurčeka – moja obľúbená prísada

Postup:

Všetky druhy zeleniny umyjeme a očistíme. Necháme poriadne uschnúť.

Zeleninu nastrúhame na strúhadle, alebo nakrájame nadrobno a potom navrstvíme na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie.

Na plech ukladáme vždy len tenkú vrstvu zeleniny, aby sa dostatočne usušila.

Vložíme do vyhriatej rúry a necháme pri teplote 50-70 stupňov sušiť v pootvorenej rúre, kým sa zelenina dostatočne nevysuší.

Nezabúdajme na pravidelné miešanie, aby sme predišli prípadnému spáleniu alebo pripáleninu zeleniny.

Druhou možnosťou je zeleninu usušiť na radiátore alebo v sušičke ovocia a zeleniny.

Ak zvolíte sušenie na radiátore, zeleninu je predtým dobré nakrájať na malé kúsky, uvariť a až následne usušiť na radiátore.

Sušiť však pokojne môžete aj surovú zeleninu.

K sušenej zelenine pridáme vňate (petržlenovú aj zelerovú), ligurček a všetko spolu zomelieme v mlynčeku na mäso, prípadne rozmixujeme v kuchynskom robote.

Základný recept na vegetu neobsahuje soľ, ak ju však chcete do vegety pridať, získate typickú slanú chuť.

Do vegety môžete pridávať ďalšie druhy zeleniny – brokolicu, cesnak, karfiol, huby alebo exotické koreniny – kurkumu, koriander, chilli.

Dobrým nápadom je vegetu rozdeliť do menších uzatvárateľných nádob a do každej pridať iný typ korenia, bylinku alebo vybraný druh zeleniny.

Domáca vegeta je vhodná na ochucovanie jedál, alebo len tak – na maslový chlebík či do domácej pomazánky.

Bez obáv ju môžete dať aj malým deťom (pre ne je však najvhodnejšia verzia bez soli).

Vegetu skladujeme na suchom a chladnom mieste v uzatvárateľnej nádobe.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Janka C.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Témy:


Pridajte svoj komentár