Výborné karbonátky podľa našej pani kuchárky zo škôlky.
Na krabonátky:
- 500 g mletého bravčového mäsa a hovädzieho mäsa (ideálne je mäso, ktoré si doma sami zomeliete, ja som dala len bravčové)
- 0,3–0,5 hrnčeka surovej ryže
- 1 cibuľa
- 1 vajce
- soľ, korenie podľa chuti
Na omáčku:
- 1 polievková lyžica kyslá smotana
- 1 polievková lyžica hladká múka
- 1 polievková lyžica. l. paradajkový pretlak
- 1 bobkový list
- 1.5 šálky voda
Postup:
Dôkladne opláchnite ryžu , zalejeme voda 1: 1 a varíme sa do zmäknutia. Zmiešajte s mletým mäsom. Pridajte cibuľu, nakrájanú alebo namletú v mlynčeku na mäso, vajcia, soľ a mleté korenie.
Dôkladne všetko premiešajte.
S navlhčenými rukami formujte malé guľôčky mletého mäsa. Každú guľôčku obaľte v múke.
Opečte karbonátky na panvici až do zlatohnedej farby (nezakrývajte vekom). Potom ich dajte bokom. karbonátky nemusia byť celkom prepečené.
Pripravíme si omáčku. Zľahka opražte na panvici múku do zlatista, pridajte paradajkový pretlak, zalejte 1 šálkou vody, dôkladne premiešajte. Osoľte a od bodu varu nechajte omáčku na ohni asi 30 sekúnd, potom pridajte karbonátky. Varíme asi 10 minút pri nízkej teplote.
Kyslú smotanu rozpustite v polovici pohára studenej vody. Po 10 minútach dusenia nalejte do hrnca kyslú smotanu, prikryte vekom a pokračujte v varení ďalších 20 minút. 5 minút pred koncom prípravy pridajte bobkový list.