Domáci zázrak pre orchideu- len párkrát zaliať a svoje kvety nespoznáte: Spása aj pre polomŕtve rastliny, ktoré chcete vyhodiť!

Používam to nielen na orchideu, ale aj na papriku a paradajky - rastú ako z vody.

Recept na toto hnojivo som našla v jednej skupine pre záhradkárov, kde sa vyzdvihovali jeho účinky na paradajky, papriky a tiež napríklad hortenzie.

 

 

Ja som vyskúšala aj na orchideu a čuduj sa svete, nahodila puky a krásne kvitne už 2 mesiace.

Navyše, rastlina vyhnala ďalšiu kvitnúcu stonku a tak sa už tešm na ďalšie kvietky.

Okrem toho hnojivo používam aj na už spomínanú papriku a paradajky. Iné hnojivá nepoužívam.

 

Foto: tjn

Čo potrebujete na výrobu hnojiva?

Potrebujeme:

 

kávovú usadeninu z jednej šálky kávy

3 banánovej šupky

3 vaječné škrupiny

1 liter vody

nádobu na skladovanie

mixér

 

Foto: tjn

 

Kávová usadenina

Obsahuje veľké množstvo dusíka, ktorý sa uvoľňuje postupne a vyživuje pôdu dlhodobo.

Ďalej obsahuje cenné minerálne látky ako horčík, drasík, fosfor a meď.

Banánové šupky

 

 

Obsahujú predovšetkým draslík, ďalej vápnik, horčík a fosfor.

Vďaka tomu dodávajú rastline silu a odolnosť proti škodcom a zároveň energiu pre kvitnutie.

Pre urýchlenie rastu malých sadeničiek použite nasledovne – môžeme namočiť 2 banánoné šupky do asi 1 litra vody, nechať 2 dni a potom vodu používať k zalievaniu.

Vaječné škrupiny

 

Foto: tjn

 

Sú bohaté na vápnik a sú výborné ako hnojivo pre paradajky, papriky či baklažán.

Chránia tiež kvety pred uhynutím.

Ak ich nahrubo podrvíme a nasypeme okolo rastlín, slimáky sa tejto ostrej prekážke určite vyhnú.

Škrupiny sú skvelé aj na kompost.

Postup ako vyrobiť hnojivo?

 

 

Vaječné škrupiny starostlivo umyjeme.

Ideálne ich ešte zohrejeme v rúre (v mikrovlnnej stačí na 2 minúty) kvôli zneškodneniu baktérií a salmonely, banánové šupky nakrájame a spolu s kávovou usadeninou umiestnime do mixéra.

Pridáme trochu vody a zmixujeme na jemno.

Vzniknuté hnojivo prelejeme do fľaše, doplníme zvyškom vody a necháme 2 dni fermentovať.

Potom môžeme používať.

Použitie

1 krát za 15 dní – pred kvitnutím a počas neho

Uchovávame v chladničke

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn

Dnes najobľúbenejšie