Odvšadiaľ počúvame, že do obchodu by sme v tejto chvíli mali chodiť maximálne raz za týždeň, aby sme sa zbytočne nevystavovali riziku nákazy koronavírusom. Avšak aj keď je mraznička plná mäsových a iných zásob, na pečivo už neostane miesto.
Vďaka tomuto receptu z YouTube nemusíte utekať do obchodu vždy, keď sa vám minie pečivo. Voňavé, turecké žemle môžete mať na stole vždy čerstvé aj bez toho, aby ste odchádzali z domu!
Potrebujeme:
2 šálky vlažnej vody (500 ml)
1 PL kryštálového cukru
20 g čerstvého droždia, alebo 1 PL sušeného droždia
1 PL olivového oleja
6 šálok hladkej múky
1 ČL soli
Postup:
Do hrnca si nalejeme teplú vodu, pridáme olej, lyžicu cukru, polovicu múky, droždie a všetko spolu dobre vymiešame.
Necháme odpočívať 30 minút, kým na ceste nie sú bublinky. Potom pridáme druhú polovicu múky a soľ.
Miesime kým nám nevznikne jemné, hladké cesto (miesime asi 6 minút).
Natrieme si ruky olivovým olejom a vytvarujeme bochník.
Odložíme do vymastenej misy, prikryjeme a necháme kysnúť 45 minút.
Cesto sa nám zdvojnásobí a teraz s ním budeme pracovať na pomúčenej doske. Cesto rozdelíme na 12 približne rovnakých častí a plech si posypeme hrubou múkou, alebo pokryjeme papierom na pečenie.
Vytvarujeme žemle a ukladáme na plech. Pri tvarovaní už nie je nutné použiť ďalšiu múku.
Žemle prikyjeme druhým plechom a necháme stáť ešte pol hodinku. Potom posypeme jemne múkou a ostrým nožom spravíme plytký rez na každej jednej z nich.
Pečieme v predhriatej rúre na 220 °C približne 30 minút. Na spodok rúry dajte pred pečením menší plech, alebo hrniec s vodou. Hotovo! Čerstvé pečivo nechajte mierne vychladnúť a podávajte.
Prajeme dobrú chuť!