Domáce chrumkavé žemle – hrnčekový recept: Výborné pečivo ako z pekárne, stokrát lepšie ako gumové rožky zo supermarketu!

1513

Odvšadiaľ počúvame, že do obchodu by sme v tejto chvíli mali chodiť maximálne raz za týždeň, aby sme sa zbytočne nevystavovali riziku nákazy koronavírusom. Avšak aj keď je mraznička plná mäsových a iných zásob, na pečivo už neostane miesto.

Vďaka tomuto receptu z YouTube nemusíte utekať do obchodu vždy, keď sa vám minie pečivo. Voňavé, turecké žemle môžete mať na stole vždy čerstvé aj bez toho, aby ste odchádzali z domu!

Potrebujeme:

2 šálky vlažnej vody (500 ml)

1 PL kryštálového cukru

20 g čerstvého droždia, alebo 1 PL sušeného droždia

1 PL olivového oleja

6 šálok hladkej múky

1 ČL soli

Postup:

Do hrnca si nalejeme teplú vodu, pridáme olej, lyžicu cukru, polovicu múky, droždie a všetko spolu dobre vymiešame.

Necháme odpočívať 30 minút, kým na ceste nie sú bublinky. Potom pridáme druhú polovicu múky a soľ.

Miesime kým nám nevznikne jemné, hladké cesto (miesime asi 6 minút).

Natrieme si ruky olivovým olejom a vytvarujeme bochník.

Odložíme do vymastenej misy, prikryjeme a necháme kysnúť 45 minút.

Foto: youtube/Turkish Food Travel

Cesto sa nám zdvojnásobí a teraz s ním budeme pracovať na pomúčenej doske. Cesto rozdelíme na 12 približne rovnakých častí a plech si posypeme hrubou múkou, alebo pokryjeme papierom na pečenie.

Vytvarujeme žemle a ukladáme na plech. Pri tvarovaní už nie je nutné použiť ďalšiu múku.

Žemle prikyjeme druhým plechom a necháme stáť ešte pol hodinku. Potom posypeme jemne múkou a ostrým nožom spravíme plytký rez na každej jednej z nich.

Foto: youtube/Turkish Food Travel

Pečieme v predhriatej rúre na 220 °C približne 30 minút. Na spodok rúry dajte pred pečením menší plech, alebo hrniec s vodou. Hotovo! Čerstvé pečivo nechajte mierne vychladnúť a podávajte.

Prajeme dobrú chuť!

Témy:


Pridajte svoj komentár