plny-hrniec_transparent_negativ.png

Domáce chlebové palacky

Chlebové placky mi pripomínajú chuť detstva. Babička nám ich pripravovala v peci a s domácou masťou či čerstvým mliekom to bola hotová delikatesa. Tento recept mi babičkine placky veľmi pripomína a s obľubou ho pripravujem pre svoju rodinu. Chlebové placky sa vynikajúco hodia k rôznym nátierkám, mäkkým syrom alebo ako príloha k mäsku. Výborné sú tiež potreté olivovým olejom alebo cesnakom.

Potrebujeme:

5 šálok hladkej múky

1 šálku múky na posypanie

2 šálky vody

½ lyžičky soli

1 lyžička cukru

1 balík sušeného droždia

1 lyžička jedlej sódy

Postup:

Vo väčšej miske si zmiešame vodu s 1 šálkou hladkej múky, soľou a sódou. Poriadne premiešame a necháme bokom cca 15 minút. Potom do zmesy pridáme cukor, droždie a opäť dôkladne premiešame. Necháme odstáť ďalších 15 minút.

Do cesta postupne vmiesime rukou zostávajúce 4 šálky múky. Vypracujeme hladké cesto, ktoré by sa nemalo lepiť. Cesto je potrebné dôkladne postláčať, aby v ňom nebol vzduch.

Vypracované cesto preložíme na pomúčenú pracpvnú dosku a rozdelíme na 10 častí, z ktorých vytvoríme placky. Každú placku opečieme na suchej panvici z oboch strán.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes