Toto pridávam do jedál a choroby sa nám vyhýbajú celú zimu: Domáce antibiotikum podľa starého receptu – stačí pridať do jedla namiesto korenia!

Chcem sa podeliť o starý recept na zmes, ktorá vám ochutí jedlá a zároveň vám pomôže prekonať zimu a začiatok jari bez chorôb. Navyše, skvele to zastúpi umelé koreniny. Ja vyrábam vždy už na jeseň, najlepšia je domáca zelenina a kvalitné korenie. Prajem veľa zdravia!

Potrebujeme:

55 g cesnaku (asi 2 hlávky – 24 strúčikov)

80 g cibule (asi 2 a ½)

3 kúsky pálivej papriky

55 g chrenu

50 g koreńa zázvoru

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

3 lyžice kurkumy

750 ml jablčného octu

Postup:

Všetky prísady nakrájame a vložíme do kuchynského robota, kde rozmixujeme nadrobno (okrem octu a kukrumy).

Preložíme do pohára s objemom 1 l a zalejeme octom, zalejeme octom a na vrch pridáme kukrumu. Zatvoríme a celým obsahom pretrepeme. Necháme v chladničke na 14 dní, sem-tam pretrepeme. Potom scedíme a môžeme používať – ja pridávam do polievok, zálievok do šalátov aj iných jedál. Aj pevnú časť „lieku“ môžete skvele zužitkovať pri varení, je to len na vás. :-)

Katka F.