Chcem sa podeliť o starý recept na zmes, ktorá vám ochutí jedlá a zároveň vám pomôže prekonať zimu a začiatok jari bez chorôb. Navyše, skvele to zastúpi umelé koreniny. Ja vyrábam vždy už na jeseň, najlepšia je domáca zelenina a kvalitné korenie. Prajem veľa zdravia!
Potrebujeme:
55 g cesnaku (asi 2 hlávky – 24 strúčikov)
80 g cibule (asi 2 a ½)
3 kúsky pálivej papriky
55 g chrenu
50 g koreńa zázvoru
3 lyžice kurkumy
750 ml jablčného octu
Postup:
Všetky prísady nakrájame a vložíme do kuchynského robota, kde rozmixujeme nadrobno (okrem octu a kukrumy).
Preložíme do pohára s objemom 1 l a zalejeme octom, zalejeme octom a na vrch pridáme kukrumu. Zatvoríme a celým obsahom pretrepeme. Necháme v chladničke na 14 dní, sem-tam pretrepeme. Potom scedíme a môžeme používať – ja pridávam do polievok, zálievok do šalátov aj iných jedál. Aj pevnú časť „lieku“ môžete skvele zužitkovať pri varení, je to len na vás. :-)
Katka F.