plny-hrniec_transparent_negativ.png

Domáca šunková saláma: Taká geniálna, že k nej netreba ani pečivo – na salámu v obchode už ani nepozriete!

Túto šunku som robila už počas prvej vlny na Veľkú noc a vyrábam ju aj teraz. Celá rodina má zásobu výbornej domácej šunkovej salámy – a robím ju aj z kuracích stehienok a výborná je aj z králičieho mäsa. Vynikajúci recept podľa pani Diany, s ktorým sa vám to určite podarí k spokojnosti celej rodiny.

Poznámka:

Ak chcete vynechať rýchlosoľ, samozrejme môžete a pokojne ju nahraďte obyčajnou soľou. Rýchlosoľ môže za ružovkastý nádych šunky, ak ju vynecháte, šunka bude šedivejšia, ale na chuti jej to skutočne neuberie.

Potrebujeme:

Mäso na šunku:

900 g bravčové stehno alebo kuracie, morčacie mäso

100 ml  voda

1 ČL cukor práškový

20 g rýchlosoľ na mäso (môžete dať obyčajnú soľ)

Na spájanie (mäso pomleté, alebo najemno posekané):

200 g stehno bravčové

4 g rýchlosoľ (môžete dať obyčajnú soľ)

1 PL voda studená

1/2 ČL cukor práškový

Postup:

Mäso na šunku si nakájame na kocky asi 2 cm a v hrnci zmiešame s ostatnými prísadami.

Teraz miesime rukami, alebo šľahačom s nástavcami na miešanie cesta – prípadne kombinácia oboch, dôležité je, aby mäso bolo lepivé ako blato.

Teraz si pracujeme mäso, ktoré bude slúžiť na ako spojka – teda aby nám šunka pekne držala pohromade.

Takže mäso pomelieme a dobre zmiešame s ostatnými prísadami. Obe hmoty spojíme a dobre zamiesime.

Takto vymiešanú mäsovú hmotu v hrnci prikryjeme fóliou a dáme do chladničky odležať na 1 deň (24 hodín).

Počas tohoto obdobia aspoň raz dobre premieste.

Potom mäsovú hmotu natlačíme do vreciek na tlačenku a dobre zaviažeme. Ak chcete krajší tvar tak môžete celú plochu ešte pekne obviazať, čím vzniknú zárezy.

Mäso vložíme do nádoby s vodou zohriatou na 50 stupňov a pomaly zvyšujeme teplotu vody max do 75 st.C.

Varíme pri tejto teplote 1 a pol hodiny.

Potom šunku vyberieme a dáme do studenej vody, chladíme asi 20 min. Následne vrecko prepichneme. Šunku dáme do chladničky, aby sa dobre vychaldila a takto vychladenú, dobre odležanú podávame na druhý deň.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Video postup:

 

Najlepšie recepty na dnes