plny-hrniec_transparent_negativ.png

Keď skúsite domácu šunku podľa tohoto RECEPTU, ani vám nenapadne kupovať ju v obchode: Nedávam k nej ani pečivo, tak je geniálna!

Vyskúšala pripraviť domácu šunku podľa tohto návodu z youtube a výsledok je naozaj vynikajúci. Odporúčam všetkými desiatimi.

Potrebujeme:

1 100 g bravčového mäsa (stehno)

1 L studenej vody

25 g morskej soli

25 g rýchlosoli

4 strúčiky cesnaku

3 bobkové listy

Zmes čierneho korenia

3 guličky nové korenie

1 polievková lyžica majoránky

Na varenie:

2 litre studenej vody

1 polievková lyžica soli

1 polievková lyžica majoránky

2 nové korenia

3 bobkové listy

Postup:

Vo vode rozpustíme oba druhy soli a odložíme si 100 ml bokom.

Vezmeme mäso a uvedených 100 ml vstrekneme do vnútra mäsa ideálne pomocou striekačky s ihlou.

Do zvyšku slaného nálevu pridáme rozpučené strúčiky cesnaku a všetko korenie.

Do nálevu vložíme mäso, prikryjeme a necháme marinovať asi 3 dni – počas tohto obdobia asi 3-4 krát mäso obrátime.

Teraz pristúpime k samotnému vareniu mäsa.

Marinované mäso vyberieme z nálevu a obviažeme pomocou špagátu.

Do 2 litrov vody pridáme soľ, koreniny a preložíme na plameň.

Keď voda dosiahne 90 stupňov, vložíme mäso a teplotu stiahneme na 85 stupňov.  Túto teplotu udržiavame počas celého varenia – teplota vo vnútri mäsa by mala byť asi 75 stupňov.

Podľa potreby dolievame vodu.

Varíme asi 1 hodinu a 45 minút. Teraz mäso vložíme do vodotesného vrecka (môžete dať aj 2 vrecká) a rýchlo schladíme v studenej vode.

Potom vložíme do chladničky a necháme pár hodín odstáť.

Môžeme rozkrojiť a podávame.

 

Komletný VIDEOPOSTUP

 

Najlepšie recepty na dnes