plny-hrniec_transparent_negativ.png

Domáca šunka z pohára na zaváranie – takú veru v obchode nekúpite: Keď nakrájate na studenú misu, návštevy vás budú nosiť na rukách!

Dobrý deň, chcem sa podeliť o našu rodinnú tradíciu – varenie domácej šunky. Robíme to vždy na Veľkú noc a pred Vianocami. Šunka sa podáva na studené misy alebo aj so zemiakovou kašou. Je naozaj zážitok dať si tento poctivý domáci produkt. A presne viete, čo ste do nej dali.

Dobrý deň, chcem sa podeliť o našu rodinnú tradíciu – varenie domácej šunky. Robíme to vždy na Veľkú noc a pred Vianocami. Šunka sa podáva na studené misy alebo aj so zemiakovou kašou. Je naozaj zážitok dať si tento poctivý domáci produkt. A presne viete, čo ste do nej dali.

Recept vám píšem tak, ako si ho pamätám a robím ho ja. Každý si môže upraviť podľa seba.

Potrebujeme:

Bravčové mäso pliecko a stehno (my robíme z 3 kíl mäsa a pomer asi 1:1)

Bravčové kože (voliteľné – my niekedy dáme inokedy nie)

Soľ (na 1 kg mäsa dávame 20-25 g soli)

Studenú vodu (na 1 kg mäsa dávame 100 ml studenej vody)

Poháre na zaváranie s čo najširším hrdlom

Postup:

Mäso si nakrájame na rôzne veľké kúsky – krájame na tenšie pásky aj hrubšie kocky, pričom asi ¼ mäsa a kože pomelieme. Teraz hmotu dobre zmiešame, pridáme aj vodu a soľ (niekto zvykne 1/3 soli nahradiť rýchlosoľou, aby malo mäsko krajšiu farbu, ale je to len na vás, ja nedávam).

Miešať je treba naozaj poctivo, ja celú hmotu miešam asi 20 minút, aby sa všetko krásne spojilo. Odložíme do chladničky na jeden marinovať a 2x počas dňa ešte všetko dobre premiešame.

Mäsovú hmotu potom navrstvíme do pohára na zaváranie (samozrejme požívame čisté poháre). Zavíčkujeme a dáme do hrnca na zaváranie. Zavárame 2 – 2,5 hodiny pri teplote 80-85 stupňov. Potom vyberieme, necháme odstáť 24 hodín a opäť zavárame – 2 hodiny pri rovnakej teplote. Niekto už druhýkrát nezavára, ale my, aby sme mali úplnú istotu tak to takto robíme.

Robo S.

Najlepšie recepty na dnes