Dajte si každý deň malý kúsok tejto domácej slaniny bez údenia: Hoci to mnohých možno prekvapí, v malom množstve je slanina zdraviu prospešná!

Bravčová masť, aj slanina, boli na stole našich starých mám takmer nenahraditeľné. 

Existujú rôzne druhy slaniny a jej využitie je naozaj pestré.

Vďaka článku z portálu takprosto sa dozviete, prečo jeden kúsok denne vôbec nie je na škodu a máme pre vás aj recept, ako si pripraviť doma chutnú slaninu bez údenia!

Novodobým trendom dnešnej doby sa stala nízkotučná diéta a produkty, ako slanina, či bravčová masť sa začali z jedálničkov vytrácať v obave, že sú nezdravé a priberá sa z nich.

V malom množstve môže byť však aj slanina pre organizmus užitočná a možno vás o tom presvedčí práve tento článok.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Existuje názor, že bravčová slanina je škodlivá, čo v skutočnosti nie je pravda.

Vo všeobecnosti platí, že v malom množstve je slanina na jedálničku dovolená, ba dokonca prospešná!

Prečo zjesť kúsok kvalitnej slaniny každý deň?

 

 

Hlavné obavy v súvislosti s konzumáciou slaniny vyplývajú z toho, že je to potravina s vysokým obsahom kalórií a tuku.

Nedávne štúdie však ukazujú, že tuk v malom množstve je pre organizmus nevyhnutný a v zdravom tuku sa nachádza aj množstvo dôležitých vitamínov a minerálov. 

Niektorí odborníci odporúčajú jesť bravčovú slaninu v malom množstve každý deň. 

 

 

Je to najmä preto, že pre svoj obsah kalórií už aj malé množstvo zasýti, má hrejivý účinok a prospieva mastným kyselinám, vďaka ktorým sú cievy pružnejšie, čím sa zlepšuje aj funkcia mozgu. 

Denná odporúčaná dávka je 10 – 30 g. 

Prospešné látky v slanine

Slanina je mäsový výrobok, ktorý obsahuje okolo 150 rôznych látok. Skrýva sa v nej vitamín B1, B2, B6, vitamín E a mnoho minerálov. 

Keď zjete kus slaniny, telu dodáte aj vápnik, železo, či fosfor.

Zaujímavou látkou v tejto pochutine je kyselina arachidonová, ktorá dokáže čiastočne rozložiť cholesterol a kyselina hyalaurónová, známa najmä v kozmetike, pôsobí proti starnutiu a je súčasťou prípravkov proti starnutiu.

Nebojte sa preto slaniny, no nezabúdajte, že všetko s mierou…

Ako si vybrať kvalitnú slaninu?

Je veľmi dôležité, správne si vybrať bravčovú slaninu, ktorá by okrem dobre chuti mala priniesť telu zdravotné benefity.

Preto by ste sa pri jej výbere mali riadiť týmito základnými bodmi:

Ako prvé sa uistite, že tuk má jednotnú farbu. Často ide o biely alebo mierne ružový odtieň. Ak je niektorá vrstva sfarbená do šeda alebo sú na slanine škvrny, radšej sa jej vyhnite.

Vôňa o slanine prezradí veľa. Mala by byť výrazná, ale príjemná. Ak cítite akýkoľvek náznak zápachu, slaninu rozhodne nekupujte!

Slanina by mala mať jemnú konzistenciu a vidlička by sa do nej mala vnárať bez toho, aby ste cítili odpor.

Recept na lahodnú slaninu v slanom náleve

Potrebujeme:

1 kg surovej slaniny

1 šálku soli

0,5 šálky kryštálového cukru

1 l vody

čierne korenie celé

bobkový list

cesnak

Postup

Do vody dajte soľ, cukor, korenie a bobkový list. Priveďte do varu a nechajte vychladnúť.

Jemne nakrájajte cesnak a potrite ním slaninu. Pridajte do horúceho nálevu.

Nechaj takto jeden deň len v kuchyni a potom ďalší deň v chladničke. Potom ju položte na uterák, aby uschla.

Môžete ochutnávať. Takto pripravená slanina sa môže jesť takto, alebo aj dať vyúdiť, ale to sme my doma nerobili.

Môžete pridať rôzne korenie podľa vkusu. Hlavná vec je bobkový list. Dáva tuku zvláštnu pikantnosť.

Ako najlepšie využiť slaninu

Najjednoduchšou pochúťkou je podávať ju s čiernym chlebom, pričom k nej môžete nakrájať cibuľu, pridať trochu horčice, či chrenu. Ide hlavne o to, aby ste neprekročili odporúčanú dávku.

Ďalej môže byť základom pre omáčky, omelety, je výborná do zapekaných jedál a pod.

Dobrú chuť!

 

Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Témy:


Pridajte svoj komentár