Šťavnatá a vynikajúca domáca sláma – perfektná na studené misy aj do šalátov!
Potrebujeme:
- 2 kg zomletého bôčika (môžete nahradiť 1 kg slepačieho morčacieho alebo 1 kg hovädzieho pleca – ja dávam hovädzie a bravčové 1:1)
- 2 PL vegety
- 1 ČL soli
- 1 ČL mletého čierneho korenia
- 1 PL červenej papriky
- 3-5 strúčikov cesnaku
- 2-3 vajcia (nemusia byť)
- 1-2 cibule
- 10 dkg údenej slaniny
- voliteľné: nasekané olivy, paprika, kápia, hrášok, mrkva…
Postup:
Suroviny zmiešame, dáme na 24 hodín do chladničky. Potom zmes natlačíme do vrecúška na tlačenku (niekto varí len v potravinárskej fólii, ja dávam do vrecúšok na tlačenku), oba konce zviažeme a varíme ponorené vo vode 1 a ½ hodiny. Do surovej masy môžeme ešte primiešať hrášok, mrkvu, pásiky údenej slaniny, papriku a pod. Zmes môžeme jesť 3-4 dni od prípravy. Ak ju dáme sterilizovať v pohároch (1 a ½ hodiny), vydrží niekoľko mesiacov. Hotovú salámu môžeme obaliť v mletej paprike, alebo iných koreninách.