Domáca saláma z hrnca – luxusná: Už viem, čo budem dávať na studené misy. do nátierok a šalátov – v pohári vydrží celé mesiace!

Šťavnatá a vynikajúca domáca sláma – perfektná na studené misy aj do šalátov!

Potrebujeme:

  • 2 kg zomletého bôčika (môžete nahradiť 1 kg slepačieho morčacieho alebo 1 kg hovädzieho pleca – ja dávam hovädzie a bravčové 1:1)
  • 2 PL vegety
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL mletého čierneho korenia
  • 1 PL červenej papriky
  • 3-5 strúčikov cesnaku
  • 2-3 vajcia (nemusia byť)
  • 1-2 cibule
  • 10 dkg údenej slaniny
  • voliteľné: nasekané olivy, paprika, kápia, hrášok, mrkva…

Postup:

mleté ​​mäso

Suroviny zmiešame, dáme na 24 hodín do chladničky. Potom zmes natlačíme do vrecúška na tlačenku (niekto varí len v potravinárskej fólii, ja dávam do vrecúšok na tlačenku), oba konce zviažeme a varíme ponorené vo vode 1 a ½ hodiny. Do surovej masy môžeme ešte primiešať hrášok, mrkvu, pásiky údenej slaniny,  papriku a pod. Zmes môžeme jesť 3-4 dni od prípravy. Ak ju dáme sterilizovať v pohároch (1 a ½ hodiny), vydrží niekoľko mesiacov. Hotovú salámu môžeme obaliť v mletej paprike, alebo iných koreninách.